MSZP: a kormány azonnal állítsa helyre az új, elektronikus anyakönyvezést!

Budapest, 2014. július 3., csütörtök (MTI) – Az MSZP az anyakönyvezés új, elektronikus rendszerének azonnali helyreállítására szólítja fel a kormányt – közölte az ellenzéki párt országgyűlési képviselője csütörtökön az MTI-vel.


Bangóné Borbély Ildikó közleményében azt írja, ha kabinet nem képes a hiba kijavítására, akkor jogszabály-módosítással biztosítsa, hogy mégse zárják le a papíralapú nyilvántartást július 15-én, ugyanis csak így előzhető meg a még nagyobb káosz.

A szocialista képviselő azt kérdezi: vajon mire költöttek Orbánék 920 millió forintot, ha az e-anyakönyvezés nem működik? Mi lesz július 15-e után, ha már most napokat, heteket csúszik az anyakönyvek kiadása?

Bangóné Borbély Ildikó szerint félő, hogy kismamák nem juthatnak hozzá az őket megillető támogatáshoz és gyászoló családoknak kell elhalasztaniuk a temetést, mert az állam nem adja ki a halotti anyakönyvi kivonatot.

A Hajdú-Bihar és a Somogy megyei napilap is arról számolt be, hogy akadozott vagy egyáltalán nem működött az országban az anyakönyvezés új elektronikus rendszere annak első éles munkanapján, szerdán.

Július 1-jétől elektronikusan kell vezetni az anyakönyvet. A korábban négyféle (születési, házassági, bejegyzett élettársi kapcsolati, halotti) anyakönyv helyett csak egy van, amely az országban bármelyik anyakönyvvezetőnél elérhető. Az adatok nyilvántartása nem papíralapon, anyakönyvi események alapján történik, hanem elektronikusan és személyhez kötötten.

– MTI –