MSZP: a Fidesz nem tartotta be lakáspolitikai ígéreteit

Budapest, 2012. augusztus 14., kedd (MTI) – Az MSZP szerint a Fidesz nem tartotta be a lakáspolitikai ígéreteit.

Winkfein Csaba, a szocialista párt elnökségének tagja kedden sajtótájékoztatón kifogásolta, hogy nem készült el az a tíz évre szóló lakáspolitikai koncepció, amelynek megalkotását a Fidesz a választások előtt megígérte.

Beváltatlan maradt az is, hogy visszaállítják a korábbi szociálpolitikai támogatást és a kedvezményes lakáshitelezést – tette hozzá.

Az MSZP-s politikus elmondta: bár a Fidesz azt vetítette előre, hogy az állam évi 40 ezer lakás építéséhez fog hozzájárulni, 2011-ben mélypontra jutott a lakásépítések száma, alig 11 ezer új lakás épült. Az ígért adókedvezmény helyett pedig emelkedett az adásvétel után fizetendő forgalmi adó – jelezte.

Winkfein Csaba szerint mindez azt mutatja, hogy az Orbán-kormány semmit sem valósított meg a Fidesz lakáspolitikai ígéreteiből. Meglátása szerint ezt súlyosbítja, hogy szinte leállt a hitelezés, míg a szocpolt csak a jómódúak tudják igénybe venni. Nem véletlen, hogy augusztus elején a fideszes Révész Máriusz is arról beszélt egy interjúban, hogy át kell gondolni a szocpol rendszerét, mert a jelenlegi feltételekkel nagyon kevesen jutnak hozzá a támogatáshoz – emlékeztetett.

Nehezményezte az önkormányzati bérlakások számának csökkenését is, miközben 300 ezer új szociális bérlakásra lenne szükség.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a lakáshoz jutás támogatása – a munkahelyek megőrzése, a családalapítás segítése és egy jól működő oktatási rendszer fenntartása mellett – kulcsfontosságú lenne ahhoz, hogy a fiatalok ne hagyják el az országot.

MTI