MSZP: A Fidesz a nyugdíjasok átverésére készül

Csaknem 3 millió nyugdíjas átverésére készül a Fidesz-kormányzat – mondta pénteki sajtótájékoztatóján az ellenzéki párt szóvivője.

Török Zsolt szerint az idei nyugdíjkorrekció számításánál csak az év első nyolc hónapjának inflációs adatait vették figyelembe. A szocialista politikus számításai alapján egy átlagnyugdíjas havi 5-600 forinttal kap kevesebbet, mint amennyit a törvény előír.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint 4,7 százalékos infláció várható idén, míg a “nyugdíjas” infláció mértéke 4,4 százalék lehet. A szocialisták azonban a KSH adatai alapján azt mondják, hogy 5,2 százalékos volt a pénzromlás idén augusztusban az előző év azonos időszakához képest. Az év első nyolc hónapjának nyugdíjkosara alapján számított infláció pedig 5 százalékos volt, vagyis az időseknek az idei évre tervezett 4,1-nél legalább 0,9 százalékkal magasabb korrekciót kellene kapniuk.

Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a nyugdíjasok átverését

Az MSZP ezért felszólítja a kormányt, hogy fejezze be a nyugdíjasok átverését – mondta Török Zsolt. Az ellenzéki párt szóvivője hozzátette: a következő hetekben a parlamentben is kérdéseket tesznek majd fel az illetékeseknek a témában. A szocialisták arra is választ várnak, hogy folytatódik-e nyugdíjkorrekciós program, az alacsony nyugdíjak kiegészítő emelését célzó intézkedéssorozat nem áll-e le, illetve a nem öregségi nyugdíjak korrekcióját is tervezi-e kormányzat.

– Független Hírügynökség –