MSZP: A Fidesz a gazdagok érdekeit képviseli a kispénzűekkel szemben

A nagy teljesítményű autók, légijárművek és hajók adójának eltörlésével a kormányra került Fidesz a gazdagok érdekeit képviseli a kispénzűekkel szemben – írja pénteki közleményében Tukacs István (MSZP), az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottságának tagja.

Az adóügyekért felelős államtitkár, Kármán András csütörtökön közölte, hogy a kormány megszüntet tíz úgynevezett kisadót. Ezek között van az a három, amelyet az Alkotmánybíróság nem semmisített meg a tavaly elfogadott vagyonadó-törvényben.

Az MSZP szerint a Fidesz ezzel a döntéssel is megerősíti azt a politikát, ami az adóátrendezésből látszik: kormányra kerülve a gazdagok érdekeit képviseli a kispénzűekkel szemben. A Fidesz-kormány 220 ezer forint havi jövedelem alatt megemeli a személyi jövedelemadót, így a kispénzűekkel fizetteti meg a gazdagok adócsökkentését, s ezt a kedvezményezést most a luxusjárművek különadójának eltörlésével fejelik meg – írja Tukacs István.

A szocialista párt nem tartja elfogadhatónak, hogy amikor megadóztatják a minimálbért, emelik az alacsony keresetűek adóját, még a luxusautók, a jachtok, a helikopterek és a magánrepülők különadóját is eltörlik. A közlemény szerint az igazságos társadalmakban a módosabbak vállalják a nagyobb felelősséget, nem pedig fordítva, ezért az MSZP felszólítja a kormányt, hogy találjon módot ennek az igazságtalanságnak a felszámolására.

– Független Hírügynökség –