Helyi közélet

2012.12.06. 13:11

Puccini-remekmű a debreceni teátrumban

Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájának bemutató előadását tartja pénteken – ma – a Csokonai Színház, Ferkay Tamás rendezésében, a Szegedi Nemzeti Színházzal közös produkcióban. 

Giacomo Puccini Pillangókisasszony című operájának bemutató előadását tartja pénteken – ma – a Csokonai Színház, Ferkay Tamás rendezésében, a Szegedi Nemzeti Színházzal közös produkcióban. 

HBN | Fotó: Derencsényi István

 

Színlap

 

– A „Madame Butterfly”, vagyis a Pillangókisasszony a világ legtöbbet játszott operája. Különös, hogy Puccininek ez a remekműve csak többszöri átdolgozás után nyerte el végső formáját. Ahogy ma játsszuk, 1907-ben Párizsban hangzott el először, s az már a darab negyedik átdolgozása volt. A végeredmény mestermű, amelyben a drámai szándék, a japán kolorit, a megvalósítás zsenialitása katartikus élményt okoz – derül ki a Csokonai Színház ismertetőjéből.

1853-ban a Perry tábornok vezette amerikai hadiflotta ágyúi szétlőtték a három évszázadig tartó japán izolációt. A két kultúra találkozásának konfliktusai nagyon izgatták Puccinit, aki ellenszenvvel viseltetett a japánokat lenéző nyugati gondolkodással szemben. Puccini felhasználta David Belasco színművét, amelynek az amerikai Pinkerton hadnagy által „játékból” feleségül vett japán nő, Cso-cso-szán a tragikus hőse.

Puccini a Pillangókisasszonnyal talán minden darabjánál nagyobb szeretettel foglalkozott, s tántoríthatatlanul hitt a műben, a kezdeti fogadtatás sikertelensége ellenére. Dallamalkotása, harmóniavilága, s különösen formaalkotói tehetsége e műben kiteljesedtek, s talán éppen a kompozíciós bőség zavara okozhatta az első verziók fiaskóját. Mint ahogy máskor is, Puccini tanult a kudarcból, húzott és változtatott, a régi nagy olasz mesterek példájához hasonlatosan – olvasható a közleményben.

 

Giacomo Puccini: Pillangókisasszony

Opera három felvonásban

A szövegét írta: Luigi Illica és Giuseppe Giacosa

Vezényel: Pál Tamás, Kollár Imre

Cso-Cso szan, (Madame Butterfly) gésa

Létay Kiss Gabriella

Kovács Éva

Suzuki, Cso-Cso szan szolgálója

Bódi Marianna

Busa Gabriella

B. F. Pinkerton, amerikai tengerészhadnagy

Balczó Péter

Nyári Zoltán

Sharpless, amerikai konzul

Massányi Viktor

Donkó Imre

Goro, házasságközvetítő

Böjte Sándor

 

Bonc, Cso-Cso szan nagybátyja

Wagner Lajos

Yamadori herceg, kérő

Schild Jenő

Udvarhelyi Péter

 

Kate Pinkerton, Pinkerton hadnagy felesége

Lévai Enikő

Fehér Éva

Császári biztos / jegyző

Jasznik Ákos

Harsányi Tamás

Pinkerton és Cso-Cso szan kisfia

ifj. Leskó István

Pál Hajnalka

Mama: Prohászka Ildikó | Unokahúg: Deák Emőke | Nagynéni: Luczay-Pintér Tímea | Yakusidé: Kovács Levente

Közreműködik a Kodály Filharmonikusok és a Csokonai Színház Énekkara

Karigazgató: Gyülvészi Péter | Korrepetitorok: Szentai Cecília, Kunsági István, Nagy Máté | Rendezőasszisztens: Bakai Barbara | Ügyelő: Szabó Krisztián | Súgó: Dihen Viktória | Díszlet, jelmez: Molnár Zsuzsa

Rendező: FERKAY TAMÁS

Bemutató: 2012. december 7. Csokonai Színház - nagyszínpad

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában