Most végre beindulhat a magyar buszgyártás

Most végre beindulhat a magyar buszgyártás
© Fotó: Pixabay
Debrecen – A nemzetgazdasági miniszter szerint 1849 buszt vehetnek a következő években a Volán-cégek.

A következő két évben majdnem kétezer új buszt szerezhetnek be a Volán-társaságok a Nemzeti autóbuszgyártási cselekvési program keretében – mondta Varga Mihály.

Hároméves terv

A nemzetgazdasági miniszter szerint a Nemzeti Autóbusz Beszerzési Bizottság március 13-i ülésén elfogadta a Volán-társaságok járműbeszerzéseit lebonyolító Volán Buszpark Kft. hároméves tervét, amelyben összesen 1849 új busz vásárlása szerepel. A beszerzés fedezetét a nemzetgazdasági tárca biztosítja. A Volán-társaságok idén 423, 2018-ban 533, 2019-ben 893 új buszt vehetnek, amelyek 97 százaléka a hazai gyártók típusválasztékából kerül ki. Varga Mihály elmondta: abban bíznak, hogy az itthoni buszgyártó kapacitások Mosonmagyaróváron, Győrben, Székesfehérváron, Budapesten, illetve Debrecenben 2020-ra elérik azt az 1100-1200 darabos éves termelési mennyiséget, amelyet a kormány megcélzott.

HBNIndulhatnak a debreceni buszgyártás előkészületei

Május 10-én, szerdán megérkezett Debrecenbe az ITK Holding Zrt. leányvállalatának (Inter Traction Electrics Kft.) telephelyére az első Mercedes Benz járóképes alváz, mellyel megkezdődik az autóbuszok gyártásának előkészülete.