Most már méltóképpen emlékezhetünk a hősi halottakra

Leleplezték a Magyar Honvédség a 39. császári és királyi gyalogezred emléktábláját Debrecenben a Szent Anna Székesegyház udvarán
Leleplezték a Magyar Honvédség a 39. császári és királyi gyalogezred emléktábláját Debrecenben a Szent Anna Székesegyház udvarán - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A város egykori háziezredének hősi halottaira emlékező tábla előtt immár bárki tiszteleghet.

„Amikor megáldjuk a 39. császári és királyi gyalogezred emléktábláját, akkor nem a márványra gondolunk, hanem személyekre és az általuk képviselt értékekre, amelyekre emlékeztet. Őrizzük meg őseink hazaszeretetét, helytállását és ne feledjük honnan kaphatjuk a legnagyobb erőt ezen erényekhez, amelyekre az élet bármely területén szükségünk lehet” – mondta Bosák Nándor, a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke szerdán a Szent Anna Székesegyház udvarán, ahol a Magyar Honvédség 5. Bocskai István Lövészdandár és az önkormányzat képviselőivel közösen avatott műemléket. A harcba először 1757-ben vonuló csapat első világháború előtti utolsó nagy csatáját 1878-ban Boszniában vívta. Negyvenkilenc hős már nem tarthatott az ősszel hazatérők katonákkal. A gyalogezred tisztikara a véres ütközetben elhunytak előtt tisztelegve márványtáblát készíttetett és a katolikus templom falába helyezte. A Bocskai Lövészdandár 1. lövészzászlóalját 2011-ben jelölte ki Hende Csaba honvédelmi miniszter a város egykori háziezrede jogutódjának, amely az ősök múltját kutatva szereztek információt a régi tábláról. Annak hiteles mása áll most, a székesegyház udvarán.

– Feladatunk, hogy megtartsuk azok emlékét, akik tettek ezért, hogy ma Magyarországon magyarul beszélhessünk és Debrecen városa virágozhasson – hangsúlyozta Komolay Szabolcs kultúráért felelős alpolgármester.

Takács Attila dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka az ezred és a tábla történetét ismertette, majd köszönetet mondott a műemlék nyilvánossá tételéért.

HBN–HABE