Újra együtt lesz a Munkácsy-trilógia Debrecenben!

Akt.:
Balog Zoltán, Kósa Lajos és Papp László sajtótájékoztatója a Déri Múzeumban
Balog Zoltán, Kósa Lajos és Papp László sajtótájékoztatója a Déri Múzeumban - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Kósa Lajos bejelentette, az állam szeretné megvenni Pákh Imre képét is.

– Konkrét összeget még nem mondhatok, de annyit elárulok, az 1988-as leütési összegnél (60 ezer dollár, akkori árfolyamon – a szerző) magasabb, a sajtóban megjelent találgatásoknál (legutóbb a Golgotához hasonlóan tízmillió dollár – a szerző) alacsonyabb az összeg – mondta Balog Zoltán azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, ahol bejelentette, az állam megveszi a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy-festményt.

Két szükséges döntés

Az emberi erőforrás miniszter hangsúlyozta, két fontos döntés áll a siker hátterében, az egyik, hogy a Hamilton Galéria igazgatótanácsa áldását adta az adás-vételre, a másik, hogy a Magyar Nemzeti Bank értéktárprogramjának hála rendelkezésre áll a vételár. – Külön köszönet illeti Baán Lászlót (a Szépművészeti Múzeum főigazgatója), aki gyors és hatékony munkával tető alá hozta a megállapodást – tette hozzá Balog Zoltán.

Matolcsynak hála

A Napló kérdésére, miért nem bízták meg hamarabb Baán Lászlót, a miniszter úgy fogalmazott, nem a tárgyaló személyén múlt a siker, Baán ráadásul már egy korábbi szakaszban szakértőként bekapcsolódott, többek között a festményvásárláshoz szükséges jogszabály megalkotásába. Kósa Lajos fideszes országgyűlési képviselő kérdésünk kapcsán évekre visszamenőleg feltárta (lásd keretes írásunk), milyen folyamatok zajlottak a háttérben, akkor is, amikor a sajtóban úgy tűnhetett, nem tesznek semmit. Debrecen volt polgármestere beszédében külön-külön megköszönte a több, mint egy évtizedes küzdelemben résztvevők munkáját. Elsősorban a miniszterelnököt emelte ki, de nem feledkezett meg L. Simon László korábbi kulturális államtitkárról sem, akivel mindig vállvetve kardoskodtak azért, hogy ha sikerül egyben tartani a trilógiát, akkor az ne kerüljön el a budai várba.


Fotó: Derencsényi István (galéria) Fotó: Derencsényi István (galéria) ©

A politikus emlékeztetett, Matolcsy György jegybankelnök hozzáállása és segítsége is kellett, mert – mint mondta – a korábbi vezető is megtehette volna, hogy egy, az értéktár programhoz hasonló, magyar kulturális javak hazahozatalát segítő alapot hoz létre. Papp László, a cívisváros polgármestere Kósa Lajos fáradhatatlan küzdelmét köszönte meg, s azt, hogy akkor sem adta fel, amikor a képet visszavitték Kanadába. – Bízom benne, hogy a három alkotás hosszútávon Debrecenben maradhat – mondta.

A következő a Golgota

Kósa Lajos azt is bejelentette, hamarosan tárgyalásokba kezdenek a harmadik kép tulajdonosával, mivel az állam szeretné a Golgotát is megvásárolni. Arról már Balog Zoltán beszélt, milyen fontos volt, hogy a kanadai galériával megállapodjanak. – Akinél két kép van, az nagyobb eséllyel tárgyal. Azért is a Hamilton Galériával kezdtük, mert ők voltak a „kezelhetőbb” partnerek, a másik kép tulajdonosa ugyanis – jó értelemben véve – de egy igazi üzletember, aki mindig megtalálja a számításait – fogalmazott a miniszter a Munkácsy-teremben, ahol a Golgotával szemben, az Ecce homo jobbján üresen várja a fal, hogy hazahozzák a Krisztus Pilátus előttet.

– Sz. Fabók Ágnes –


Kanada minden múzeumát meg kellett kérdezni

Kósa Lajos kronológiai áttekintést adott a sajtótájékoztatón az elmúlt években történt háttérfolyamatokról. Az fideszes képviselő által elmondottak közül az egyik legérdekesebb tény az volt, hogy a Hamilton Galériának minden kanadai múzeumot, galériát végig kellett kérdeznie, kell-e nekik a Krisztus Pilátus előtt, amit lényegében ingyen megkaptak volna, mert a kanadai kormányzat kifizette volna a Hamiltonnak a kép árát, ha lett volna érdeklődő, hogy Kanadában tartsák a műkincset. Miután ezt az akadályt leküzdötték, kezdődhetett csak meg a tárgyalás, amihez minden résztvevő különböző értékbecsléseket kért, hogy megállapodjanak az árról. Ekkor kellett megteremteni a törvényi hátterét is a megállapodásnak, hogy egy bizonyos összegnél többet se most, sem a későbbiekben ne lehessen kifizetni egyetlen alkotásért sem. A vételhez továbbá kellett az MNB értéktár programja, ami az anyagi hátterét biztosította e tárgyalássorozatnak. – Amikor Baán Lászlót felkérte a tárgyalásra Balog Zoltán, már tudta, hogy van törvényi háttere és a pénz is rendelkezésre áll, s a Hamiltonnak sem volt már kötöttsége, ezért sikerült ilyen gyorsan a megállapodás – magyarázta Kósa Lajos, leszögezve, a másik tulajdonossal is folyamatosan kapcsolatban voltak és tárgyaltak.