Most már a patakiak is elhiszik

Az orosz alsóház a napokban ismét megszavazta azt a törvényt, amely lehetővé teszi a Magyarországról az egykori Szovjetunióba került műkincsek visszaszolgáltatását.

Ezzel megnyílt az út ahhoz, hogy a Sárospataki református Kollégium tulajdonába tartozó, 1945-ben Budapestről a Szovjetunióba vitt, jelenleg Nyizsnyij-Novgorodban található könyvek visszakerüljenek Magyarországra. 

Állományban tartott könyvek 

Valóban kétkedéssel fogadtuk jónéhány hónappal ezelőtt az első híreket a könyvek lehetséges visszakerüléséről – mondja dr. Dienes Dénes, a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója. – Ilyen közel még soha nem voltunk ahhoz, hogy újra kezünkbe vegyük ezeket a könyveket. Miután az alsóházon többször is átment a törvényjavaslat, nem hiszem, hogy a felsőház gördítene akadályt az elfogadás elé.

Dr. Dienes Dénes elmondta, egy hatvan éve tartó folyamat utolsó napjai ezek. A könyveket mindvégig állományban tartották, soha nem mondtak le róluk, és ha visszakerülnek, akkor szeretnék, ha minél többen megtekinthetnék a kalandos útra kelt köteteket. A tervek szerint Budapesten mindenképpen kiállítanák majd hazakerülésük után a könyveket és természetesen Sárospatakon is szeretnék a köteteket közszemlére tenni.

Hogy hol lesz a könyvek végső helye, azt nem tudom pontosan – tette hozzá dr. Dienes Dénes -, hiszen első körben a műkincseket az orosz állam fogja a magyar államnak átadni, ezt követően a magyar állam adja át a könyveket a református egyháznak. Természetesen azt szeretnénk, ha a kötetek visszakerülnének Sárospatakra, de már annak is örülni fogunk, ha Magyarországon lesznek. Hogy a könyvek hazakerülése meggyorsítja-e a nagykönyvtár felújítási munkálatait? A kettő nincs összefüggésben. A födémszerkezetet már felújítottuk, csak a megsérült freskó restaurálása van hátra. Ehhez pedig megfelelő külső hőmérséklet kell, tehát időjárásfüggő.

B.G.