Mi leszel, ha nagy leszel? Megnyílt a pályaválasztási kiállítás

Akt.:
Szelet a vitorlába! címmel nyílt pályaválasztási kiállítás Debrecenben
Szelet a vitorlába! címmel nyílt pályaválasztási kiállítás Debrecenben - © Fotó: Matey István
Debrecen – A fiatalok azzal járnak jól, ha legalább egy szakmát kiválóan megtanulnak.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal ebben az évben is megrendezte a Szelet a vitorlába! elnevezésű pályaválasztási kiállítását. A rendezvény célja, hogy a fiatalok minél többet megtudjanak a megyében, illetve megyén kívüli szakiskolákban, szakközépiskolákban folyó képzések tartalmáról, a jelentkezések feltételeiről és az iskolai, kollégiumi életről. A kétnapos eseményen felsőfokú oktatási intézmények, iskolarendszeren kívüli képző szervek, munkáltatók is képviseltették magukat.

Fontos törekvés az is, hogy a megyében hiányszakmaként jelzett szakmákat minél nagyobb számban bemutassák. Idén ezek közül az eladó, elektromechanikai műszerész, épület- és szerkezetlakatos, gyártósori gépbeállító, hegesztő, ipari gépész, kertész, mezőgazdasági gépész, szociális gondozó és ápoló, villanyszerelő, valamint a felsorolt szakképzéseket felvállaló iskolák is bemutatkoztak.

Fotó: Matey István (galéria) Fotó: Matey István (galéria) ©

A piaci igények figyelése

A hagyományokhoz híven a kiállítás első napján, szerdán szakmai fórumot is szervezett a kormányhivatal, amely a szakképzési intézményrendszer átalakulásáról, illetve az új szakképzési tanulási utak bemutatásáról szólt. – Létkérdés az országnak a jó szakemberek képzése. Éppen ezért kell visszatérnünk a német vagy az osztrák modellhez, amelyekben a szakképzések kapcsán a munkaerő-piaci igényeket veszik figyelembe – fogalmazott köszöntőjében Mező Barna, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője.

René Bischof, az osztrák oktatástámogatási intézet, vagyis a Berufsförderungsinstitut (BFI) burgerlandi szolgáltatási igazgatója bemutatta, hogy Ausztriában milyen módon zajlik a szakképzés: hangsúlyt fektetnek a munkavállalók, a munkanélküliek, szakmunkások képzésére, de oktatásokat is szerveznek különböző cégeknél. Ismertette, hogy az unióban náluk a második legalacsonyabb a munkanélküliség (5,6 százalék), a foglalkoztatottsági rátájuk pedig magasabb az EU-s átlagnál.

HBN–VÉZS


Erősíteni kell a szakképzést

– A kilencvenes évektől kezdődően fokozatosan csökkent a középfokú oktatásba belépők száma, 2013-ban már jó 50 ezerrel kevesebben tanultak, s ez a szám leginkább a szakképzéseket érintette – árulta el Pásztor Tibor, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főosztályvezetője. Elmondta, 2015. július 1-jével kerültek a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz a szakképző intézmények, s az országban 44 szakképzési centrum létesült (Hajdú-Biharban kettő, a debreceni s a berettyóújfalui működik). A hiányszakmák között a gépforgácsolókra, hegesztőkre, villanyszerelőkre, női szabókra, szociális gondozókra, tejipari technikusokra, artistákra van a legnagyobb kereslet.
hirdetés