“Most itt az alkalom, öljük meg”

Illusztráció
Illusztráció
Debrecen – Kerítésléccel, ásóval hadonászva fenyegetőztek, de szerencsére nem lett komoly baj a hosszúpályi esetből. A Debreceni Ítélőtábla Dr. Elek Balázs vezette tanácsa helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét.

Az első fokon eljárt Debreceni Törvényszék 2015 decemberében L. Z. I.r. vádlottat társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. L. Sz. II.r. vádlottat társtettesként elkövetett garázdaság bűntette miatt 1 év 4 hónap börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte. Mindkét vádlott legkorábban büntetése 2/3 részének kitöltése után bocsátható feltételes szabadságra. Az ítélet ellen az ügyész mindkét vádlott terhére anyagi jogszabálysértés, téves minősítés miatt az ítélet hatályon kívül helyezése érdekében fellebbezett. A vádlottak és védőik felmentésért illetve enyhítésért fellebbeztek.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az I.r. vádlott leánya és a sértett K. A. J. élettársak voltak Hosszúpályiban. Három kiskorú gyermeket neveltek. Az élettársak gyakran veszekedtek, volt, hogy a sértett tettleg is bántalmazta. Az asszony ilyenkor hazaköltözött a szüleihez. Az élettársak közötti rossz kapcsolat a két család kapcsolatában is jelentkezett, a két család között is gyakran alakult ki vita. 2013 augusztusában a vádlottak egy helyi kocsmában fogyasztottak alkoholt, mindketten ittas állapotba kerültek. A két férfit a feleség és az élettárs kísérte haza. Útközben a sértett háza előtt haladtak el, amikor észlelték, hogy a sértett az udvaron ül, ölében a kisfiával, I.r. vádlott unokájával. A vádlottak azt kiáltották, hogy „most itt az alkalom, öljük meg”. Az asszonyok azonban hazatámogatták a vádlottakat. Eközben a sértett édesapja, rendőri segítséget kért, amiért megfenyegették a fiát és korábban fejszével támadtak rá. A rendőrjárőrök kiérkezésének ideje alatt a vádlottak egy kerítésléccel, egy ásóval hadonászva fenyegették a sértettet, de annak házáig nem jutottak el. Nem sokkal ezután kiérkeztek a rendőrök és a vádlottakat előállították.

– Debreceni Ítélőtábla –
hirdetés