Most érdemes figyelni a csok-igénylőknek!

Akt.:
Most érdemes figyelni a csok-igénylőknek!
© Illusztráció: Getty Images
Budapest – A 2016-os évben úgy tűnik, könnyebben horogra akadhatnak jó fogások!

Megerősítették a KSH nemrég közzétett számai mindazt, amiről az ingatlanközvetők már hónapok óta beszélnek: a tavalyi év végén bekövetkezett a lassulás a hazai ingatlanpiacon. Nem csak a forgalom növekedése állt meg, hanem az árak sem emelkedtek tovább. Valószínű, hogy az idei évben sem fognak tovább nőni, sőt a szakemberek árcsökkenést is elképzelhetőnek tartanak. Akik eddig kivártak a csok igénylésével, most érdemes figyelniük a piacot és a lehetőségeket. A 2016-os évben úgy tűnik, könnyebben horogra akadhatnak jó fogások!

Az előző év utolsó negyedévét tekintve a december volt a leggyengébb hónap, azon belül is karácsony környékén mutatkozott egy komolyabb leállás, olyannyira, hogy ez az egész negyedévet lehúzta – jelezte Balla Ákos, az egyik ingatlanközvetítő iroda ügyvezető-tulajdonosa.

Mindezt többször is emlegették az ingatlanközvetítők az elmúlt hónapokban. Ennek a nagy decemberi visszaesésnek az az oka, hogy sok dolog, ami az ingatlanpiacon zavart okozhat (ünnep, támogatásváltozás), az bekövetkezett. A decemberi csok-bejelentés hatása érezhető maradt januárban és februárban is, így az első negyedéves számok sem lesznek túl jók. Most kezdünk csak végre tisztán látni – tette hozzá Balla Ákos.

Erős volt a 2015-ös év

Az utolsó negyedéves lassulás ellenére a 2015-ös év még így is erős lett: a tranzakciók száma 15 százalékkal nőtt, míg a használt lakások árai éves szinten 11,8 százalékkal emelkedtek. Utóbbi a tiszta árindexet jelenti, vagyis ennyivel kerülnének többe a lakások, ha ebben az évben is ugyanazokat adták volna el, mint tavaly. De mivel a lakások minőségi összetétele is romlott a tavalyi év során, így ténylegesen csak 9,9 százalékot tett ki az áremelkedés mértéke. Az így kialakult árszint egyébként 4,9 százalékkal magasabb a 2010 évinél, ugyanakkor a válság előtti, 2008-as szintet még nem sikerült elérni, attól 3,1 százalékkal maradt el. Ennek következtében a használt lakások átlagára elérte a 11,3 millió forintot, vagyis 1 millió forinttal magasabb, mint volt 2014-ben. A legnagyobb emelkedés Budapesten következett be, ahol az átlagos ár már elérte a 16,9 millió forintot, ami 2,4 millió forinttal magasabb az egy évvel korábbi átlagárnál. Négyzetméterárakban kifejezve ez azt jelenti, hogy az átlagár 240 ezerről 286 ezerre nőtt. Ezzel az árszinttel Budapesten már meghaladják a válság előtti értéket az árak, de ez igaz a megyeszékhelyekre is, viszont a kisebb településeken még a 2010-es szintet sem sikerült megütni. Az átlagos lakásár ugyanis ott 10,2, a városokban 9,4, míg a községekben 6,2 millió forint volt. Ez azt jelenti, hogy mindenhol meghaladják ugyan az egy évvel korábbi szintet az eladási árak, azonban ahogy haladunk a kisebb településméretek irányába, úgy csökken az áremelkedés mértéke.

Tántorgó újlakás-piac

Érdemes az új lakások piacára is egy pillantást vetni, mivel az idei évben a csok miatt a szerepük egyre nagyobb lesz. A fejlesztések már beindultak és várható a felívelés, 2015-ben azonban még nagyon lehangoló képet mutatott ez a szegmens. A tavalyi évben mindössze 2700 új építésű lakást sikerült eladni, amit a teljes tranzakciószámnak mindössze 2 százaléka. Ebben az évben egyébként 3146 darab lakás épült értékesítési céllal – ami újabb mélypontot jelent 2013 után –, és látható, hogy még ezeket sem sikerül mind eladni.

Az árak is bizonytalankodtak, hiszen míg az első három negyedévet emelkedés jellemezte, a negyedik negyedévben 1,8 százalékos esés következett be. Így a teljes évet tekintve az árnövekedés elmaradt a használt lakásokétól: 6,7 százalékot tett ki. Persze így is elérték az új lakások árai a 2008-as, válság előtti szintet.

HBN


Támogatás kellene a felújítani vágyóknak is
Budapest – A megkérdezettek több mint fele tíz éve nem újította fel az ingatlanját.