Most ajándékot érhet, ha farag egy szép tököt

Most ajándékot érhet, ha farag egy szép tököt
© Fotó: Magánarchívum
Debrecen – Tavaly több mint félszáz alkotással indultak olvasóink, az első helyezett pedig több, mint 200 szavazatot kapott.

Hatalmas siker volt a 2014-es mindenszenteki tökfaragó versenyünk, melyet a Napló Facebook-oldalán rendeztünk meg és bárki benevezhetett egy vagy több általa faragott tökkel. Idén sem lesz ez másképp. A mai nappal induló megmérettetésbe szokás szerint egy faragványról készített fotót kell küldeni az alkotó nevével, címével és telefonszámával ellátva a verseny@naplo.hu címre. Az alkotásokról készült képeket egészen november 6-án 12 óráig várjuk, szavazni pedig idén is a Napló Facebook-oldalán az általunk megadott mappába feltöltött képekre lehet tetszik formájában november 13-án péntek délig. A versenyben az első hármat díjazzuk. Hogy mivel, az kiderül a részletes játékszabályokkal együtt lapunk Facebook-oldalán.

Ám, hogy addig is adjunk egy kis segítséget, megkértük Kiss Ferencet, a Csokonai Étterem mesterszakácsát – aki a címlapfotónkon látható tököt is faragta -, hogy adjon egy kis segítséget ahhoz, hogyan lehet a bármely háztartásban megtalálható eszközökkel, tehát különleges szerszámok nélkül szép halloween-tököt faragni.

Kés, csavar, olló

Fontos megjegyezni, hogy a gyerekekkel közösen készített faragványok esetében a kést és egyéb éles szerszámokat a szülők használják, ám bőven marad feladat a lurkóknak is. Az első lépés egy megfelelő méretű tök kiválasztása, lehetőleg a hagyományosabb kerekebb formájú darabokat keresve, melyek még frissek, hogy tovább tartsanak elkészítés után is. Ezt követően ki kell választani egy mintát. Sokfélét lehet találni az interneten a Google keresőjébe a “halloween pumpkin templates” kifejezést beütve (innen a kiválasztottat ki kell nyomtatni), de akár magunk is megrajzolhatjuk az elképzelésünket egy papírlapra. Ha ezzel megvagyunk, akkor először is tegyünk szabaddá egy stabil asztalt és terítsük le újságpapírral vagy fóliával, hogy könnyebb legyen a takarítás. Utána – ez a felnőttek feladata – a tök megtakarítását és szárazzá törölését követően egy éles késsel csillag alakban vágjunk lyukat a termés tetejére. Ez lesz később a kalapja, s ezen keresztül fogjuk kikaparni is, ezért fontos, hogy kellően nagy legyen a kivágott rész. Ha ezzel kész vagyunk, jöhet a kaparás.

Fotók: Magánarchívum Fotók: Magánarchívum ©

A gyerek is segíthet

Ebben már a kicsik is részt vehetnek, hiszen a belső puha részt egy kanál vagy a kezük segítségével könnyel eltávolíthatják. A magokat akár megtisztítás után meg is száríthatjuk, s sütőben megpirítva finom csemege lesz belőle. Ha ezzel készen vagyunk, jöhet a minta felrajzolása a tökre. A kinyomtatott vagy megrajzolt sablont rögzítsük a termés felületére például fogpiszkálókkal és ceruzával rajzoljuk körbe. Ha ez kész megint jöhet a felnőtt munka. Először a nagyobb lyukakat vágjuk bele a tökbe késsel, majd jöhet a finomítás, amihez a legegyszerűbb egy csavart használni, vagy kisebb vékony pengéjű, de éles késeket. Ha a Napló tökét nézzük, akkor látható, hogy a szellemalakok gömbölyűek, amit a csavar ki-be mozgatásával, “reszeléssel” éretünk el, valamint késsel levágva a felesleges részeket. Ha nem akarjuk teljesen átvágni a tököt, csak sejtelmes áttetszést akarunk, mint például a Napló feliratnál, akkor szintén a csavar segíthet, hiszen a hegyes vége nagy segítség a késsel kivájt minta mélyítéséhez. Lehet azonban belülről is vékonyítani a tök húsát, hogy még jobban áttűnjön a mécses fénye. Ha kész vagyunk, akkor a tököt lehetőleg ne a lakásban tároljuk, hanem tegyük ki a ház elé vagy a teraszra, mivel a melegben hamar összeesik és megrohad, kint viszont napokig szép marad. Tehetünk bele hagyományos vagy elektromos mécsest, de vigyázzunk a tűzbiztonságra.

Ha mindez nem lenne elég segítség, javasoljuk mindenkinek, hogy nézegessék a tavalyi versenyünkbe nevezett alkotásokat, hátha ihletet kapnak valamelyiktől, s ne hezitáljanak, fotózzák le alkotásukat, hiszen olvasóinkon és barátaikon múlik, hány lájkot adnak le egy-egy fotóra a versenyben.

HBN-SZFÁ​

Címkék: , ,hirdetés