Mónus József ismét világcsúccsal aratott győzelmet

Akt.:
Balról: Mónus József
Balról: Mónus József - © Fotó: Harsányi Zsolt
Hajdúnánás – A Törökországban, Gümüshaciköyben megrendezett 3. Nemzetközi Tradicionális Íjászati Fesztivál keretében tartott nyílt íjászbajnokságon, az 50 fontnyira korlátozott húzóerejű távlövési versenyszámban Mónus József újabb világcsúccsal győzött – jelentették be 2014. július 9-én, sajtótájékoztató keretében.

A június 21-i tradicionális íjászversenyen 12 ország 421 íjász versenyzője mérettette meg magát. A résztvevő országok Törökország, Bulgária, Kína, Anglia, Németország, Görögország, Magyarország, Spanyolország, Ukrajna, Szlovákia, Pakisztán és Malajzia voltak. A népes mezőnyben Mónus József, a Magyar Turán Szövetség tagja saját készítésű íjjal és vesszőkkel 474 méteres távlövési világrekordot állított fel, ezzel kategóriájában megnyerte a világversenyt.

A sajtótájékoztatón Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere gratulált a város szülöttének, Mónus Józsefnek, aki évek óta világcsúcsokat ér el a tradicionális távlövő íjászatban.

Hajdúnánás polgármestere is gratulált a világrekordhoz | Fotó: Harsányi Zsolt Hajdúnánás polgármestere is gratulált a világrekordhoz | Fotó: Harsányi Zsolt ©

Mónus József elmondta, amögött, hogy a világ második legjobb lövőjét több mint 90 méterrel sikerült legyőznie, több éves állandó munka, szorgalom és kitartás van. Az íjász rekorder hozzátette, hogy amikor nem versenyzik, gyakorlásképpen naponta 500 nyilat lő ki, azonban amikor versenyre készül akár 1000-et is. Íjai olyan válogatási és készítési folyamatokon mennek át, melynek köszönhetően világrekord körüli csúcsok érhetőek el velük.

– A lövéseknél három feltételnek kell teljesülnie – mondta a hajdúnánási íjász. – A legjobb íjjal és nyílvesszővel kell rendelkezni, valamint az íjásznak is a lehető legtöbbet kell kihoznia magából, lélektanilag is megfelelő helyzetbe kell kerülnie.

Az íjász az elkövetkezendő 40 napban Kínába, Belső-Mongóliába, Törökországba, Amerikába, valamint Dél-Koreába látogat el és mérkőzik meg a világ legjobb íjászaival.

– Harsányi Zsolt –