Helyi közélet

2007.12.22. 08:16

Akkor hát gyúrunk! Vazzeg!

<p>Debrecen – Fejlődésünk hét mérföldes. Míg korábban csak a cukrászok és a háziasszonyok, meg persze a gyúrók gyúrhattak, ma már minden állampolgár. Csak ki kell választani egy e célra rendeltetett intézményt.</p>

Jó, jó, tudjuk, hogy igazából nem gyúrás, hanem testgyakorlás céljából megyünk a konditerembe. Az úgy volt, hogy egyszercsak a kisportolt emberre azt kezdték mondani, hogy kigyúrt. Majd ennek logikus folyománya, hogy aki ilyen akar lenni, annak gyúrnia kell, tehát a testgyakorlás, kondizás, erősítés = gyúrás.

De akkor gyúrunk vagy nyelvészkedünk? Vazzeg!

Persze, hogy gyúrunk. E célból lépjük át a gyúrásra szolgáló szentély kapuját. Ahol a beugró mellé frotírtörülközőt is kapunk, amely testünk verítékét felfogja, hogy abban csak mi feredjünk, ne az utánunk következők. Húha, ilyen izzasztó dolog a gyúrás? Ezek nem viccelnek – idézhetjük a Móricka-vicc poénját.

A szentélyben korunk zenéje szól. A zenekar dobja – mint hajdani kovácsműhelyben a nagykalapács - adja meg az ütemet, amelyre szobaciklizhet, lépcsőzhet vagy futhat az emberfia. Mert van, aki a szívére gyúr e kardiogépek segítségével. Egyhangúbb, mint a szabadban, de itt nincs eső, hó, szél, fagy, továbbá kóbor kutya, biciklisekre vadászó autó, drótszamrat elnéző kamion, van viszont televízió, amit edzés közben is nézhetünk.

A fekvenyomók – ezek a másik nagy társaság – már komótosabban dolgoznak. Egymás után pakolják fel a tárcsákat, alsó határ a 15 kilós rúd, felső határ a csillagos ég. Na, meg a födém teherbírása.

Az igazi gyúrók – vasgyúrók! – a tükrök előtt dolgoznak. Az ötezer éves jóga és a legkorszerűbb kutatások egyaránt hirdetik: használ az izmok növelésének, ha nézzük őket gyakorlás közben. Bizakodón nézik magukat a tükörben a súlyt húzogató, bicepszező, tárogató (ez itt a karokat kitáró modulatot, s nem a hangszert jelenti), súlyt a földről felhúzó fiúk, sőt lányok.

Igen, a szebbik nem képviselői is itt vannak, ha kisebb számban is, mint a csúnyábbiké. Ők inkább a már említett kardio- s a még nem említett egyéb gépeket veszik igénybe. Gyakran szaladgálnak a konditerem képzeletbeli címerébe illően izmos edzőhöz. Utóbbi szakszerűen elmagyarázza a kezdőknek, melyik gép mire való, s tanácsokat is ad a kezdőknek.
Közben egy mellékteremben elindul az spinning. Ez úgy néz ki, hogy szobabiciklin tekerünk, zenére persze, amely behallatszik a kondiba is. A foglalkozást vezető edző vezényszavára egyszercsak kiállnak a nyeregből, s pár percig így tekernek tovább.

Az egyes izomcsoportokat edző masinákhoz egyaránt járulnak fiúk és lányok is. Van, aki a legegyszerűbb edzéstervet választja: elkezdi a gépsor egyik végén, s aztán befejezi a túlsón.

Előbb-vagy utóbb aztán mindenki elfárad, s abbahagyja a gyúrást. (Amelynek nyomai nagyon szépen meglátszanak az ide járókon. Ötvenes bicepszek, hatalmas delták, női mellnyi mellizmok feszülnek a legerősebb fiúkon). Irány a szauna, amelyben szintén nem viccelnek, mert a hőfok 110-114 Celsius. Ha nem lenne nagy a páratartalom, még a szalmakalap is meggyulladhatna rajtunk. Nagy a pára s ez még fokozza is a hőÚrzetet. 10-15 percet izzad bent az átlag, aztán (merülő medence nem lévén) irány a jéghideg tus. Utána pihenni is lehet, majd ismét jőhet a hőhalál. Ezzel a mai edzést be is fejezzük.
Felöltözés után jólesően gondolunk arra, megint tettünk valamit egészségünkért. Meg tán – kevesebb egészségügyi gondot okozván neki – a hazáért is. Mert – mint tudjuk - a kigyúrt (avult szóhasználattal: kiművelt) emberfők sokasága hat, alkot és gyarapít csuda dolgokat! Vagy mi a szösz…

- Gőz József -

  • Minden, ami életmód
  • Hazánkba érkezett Ronnie Coleman
  • Nem elég csak a szépséget sugározni
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában