Monostorrom: feltárnák, de nincs miből

Ami a technikát illeti, nem új dolog, kezdi Pusztai Tamás régész annak elmesélését, hogy hogyan lehetne feltárni a 2004 telén Miskolctapolcán megtalált bencés monostor romjait.  A bencés monostorrom [.doc – 1.0MB]

A munkálatokat nehezíthetné, folytatja, hogy a terület telemehetne vízzel. (Bár az is igaz, hogy nem jött fel a talajvíz amikor 180 centiig ástak le, holott a területtől 100 méterre a Barlangfürdő közelében, már 50 centi mélyen is igen. Talán nem véletlenül építkeztek épp ide, jegyzi meg Pusztai Tamás.) A régész még elmagyarázza, hogy a talajvíz megjelenésének veszélyét könnyen ki lehetne zárni a szakaszos feltárással. Az 50-szer 50 méteres területen 10-szer 10 méteres szakaszokban dolgoznának, dokumentálnák az ott találtakat, geotextíliával fednék be, s ha újra be is temetnék, nem pusztulna el a lelet.  

A leghumánusabb 

Arra, hogy az értéket hogyan mutassák be az érdeklődőknek, több verzió is létezik. (A lelet olyan jelentőségű, mintha a Diósgyőri várat találták volna meg, nyilatkozta annak idején lapunknak a régész.) Pusztai Tamás szerint az lenne a leghumánusabb megoldás, ha visszatemetnék a feltárt leleteket, parkosítanák a felette lévő területet, s a felszínen a dokumentáció alapján készítenék el a pontos alaprajzot (fagyálló kövekből), bemutatván, mi van a föld alatt másfél méter mélyen.

Miskolcnak nincs pénze 

Újvári Andor, a polgármesteri hivatal városfejlesztési osztályvezetője szerint 100-120 millió forintba kerülhet a feltárás. S ez csak magának a feltárásnak az összege, a lelet bemutatása erősen megdobná a költségeket.  Az osztályvezető úgy látja, csak akkor érdemes hozzákezdeni a munkálatokhoz, ha lesz pénz ez utóbbira is. (Hogy hogyan „tálalnák” a leleteket? Még nem választott a verziók közül város.) Miskolcnak egyébként nincs pénze: talán EU-s forrásból lehetne hozzájutni. A 2006-os tervek között azonban nem szerepelnek a munkálatok.

– A leletek 500 éve a föld alatt vannak, amíg ott vannak, jó helyen vannak – teszi hozzá Újvári Andor.

H.M.

 

Nem látni a föld alá

A másik verzió szerint a leletet láthatná a közönség. Ez esetben meg kellene magasítani a falakat, s fedél kerülne a romokra, félő, hogy egyébként tönkremennének. Ez utóbbi elképzelés buktatója az is, hogy amit a kőbe beépítenek, egy idő után „kimehetne a divatból”, ezért később esetleg át kellene építeni. S hogy a régész mit vár, találnak-e valami meglepetésszerűt a föld alatt? Pusztai Tamás elárulja, minél jobban azt hiszik, tudják, mi vár rájuk, annál nagyobb az esély, hogy nem azt találják. Azt sejteni lehet a bencés alaprajzok alapján, hogy hol lesz a templom, a kolostor, de „senki nem lát a föld alá.”