Helyi közélet

2017.07.18. 07:33

A zenész, aki évek óta a debreceni utcakép része

Debrecen - A magát örökifjúnak tartó jellegzetes hangú utcazenésszel, Juhász Lajossal a helyi nagyvásárokban, a nagyerdei rendezvényeken és a Csapó utcán, a bevásárlóközponttal szemben találkozhatunk a leggyakrabban.

Debrecen - A magát örökifjúnak tartó jellegzetes hangú utcazenésszel, Juhász Lajossal a helyi nagyvásárokban, a nagyerdei rendezvényeken és a Csapó utcán, a bevásárlóközponttal szemben találkozhatunk a leggyakrabban.

– Debrecenben születtem, itt is végeztem az iskoláimat. A zenével gyerekkoromban ismerkedtem meg, három évig rendszeresen jártam tangóharmonikázni és szolfézsre. Mindig volt otthon hangszerem, dob, zongora vagy valami, így mindegyiken le tudok ütni pár akkordot. Négy esztendeje zenélek rendszeresen az utcán, hat évvel ezelőtt egy decemberi napon jöttünk ki először a fiammal a főtérre kipróbálni, hogy milyen lehet, és nekem nagyon megtetszett. El is határoztam, hogy ezzel is szeretnék foglalkozni, de akkor még engedélyekhez voltak kötve a dolgok a városban, amit nem tudtam beszerezni. Egy évvel később ismét nekifutottam, de addigra eltörölték ezt a szabályt, így már nem volt szükség a papírmunkára – eleveníti fel a kezdeteket Lajos.

Mindenhol nála a gitárja

A civilben autóbusz-vezetőként dolgozó férfi az országot és a kontinenst járva mindig viszi magával a gitárját, hogy ha lehetőség adódik rá, jó hangulatot teremtve hódoljon a hobbijának. Többször is előfordult már, hogy külön kérte egy csoport, hogy a „gitáros sofőrrel” szeretne utazni.

– Itthon már sok helyen zenéltem, van engedélyem többek között Hajdúszoboszlóra, Balatonalmádira, és Budapestre, a Vörösmarty térre – érdekesség, hogy utóbbi beszerzésért próbajátékot kellett játszanom egy zsűri előtt.

Fotó: Molnár Péter

A következő célja az, hogy gitárját a hóna alá kapva bejárja Dél-Európát. Tervei szerint Olaszországból indulva egészen Spanyolországig tartana a körút, közben ahol lehetséges, ott természetesen zenélne. Velencébe feltétlenül szeretne eljutni, de legfőbb vágya, hogy Barcelonában eljátssza a Barca-himnuszt, mivel nagy szurkolója a csapatnak.

– Kis koromtól rúgtam a bőrt, később magam is fociztam, egész jó csapatunk volt, még országos tornát is nyertünk kis pályán. Mostanra az aktív sportolás helyét a zenélés vette át.

Körülbelül ötven számot játszok, főleg honi és olasz slágereket, bár utóbbiakat is magyar nyelven adom elő.”

Gyakran kap felkéréseket

Lajos amondó, ha valaki elég tehetséges, szorgalmas és kitartó, akkor el tudja tartani magát az utcazenéléssel, de ahhoz fontosak a megfelelő dalok és a helyszín is. Előfordul, hogy időnként kísérletet tesznek arra, hogy elvegyék az összezenélt pénzét: belenyúlnak a kalapba, vagy „véletlenül” felrúgják azt, majd „segítenek” összeszedni a szétgurult bankjegyeket, miközben próbálják a saját zsebükbe süllyeszteni a bankók egy részét. A többi utcazenésszel nincs különösebb kapcsolata, ahogy fogalmaz, békén hagyják egymást. A kéregetőkkel, koldusokkal ugyanez a helyzet, nem tekintik egymást konkurenciának.

Gyakran kapok felkéréseket, hogy meglepetésvendégként adjak elő pár számot. Voltam már leány- és legénybúcsúkon, névnapokon, vagy éppen születésnapi partikon. Ezeknek a invitálásoknak mindig szívesen teszek eleget, hiszen imádok zenélni, és szeretem szórakoztatni az embereket”

– mondta el érdeklődésünkre a sokak által kedvelt gitáros.

HBN–Molnár Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában