Nagyvilág

2008.10.20. 06:28

Eladó egy londoni alagút

<p>5 millió fontért, vagyis több mint 1,6 milliárd forintért árusítja a London alatt húzódó Kingsway nevű alagútrendszert a tulajdonos, a British Telecom.</p>

Az 1 kilométer hosszú, 7 ezer négyzetméteres alagút a Chancery Lane nevű földalatti állomás alatt, 30 méteres mélységben húzódik.

A Kingsway alagutat 8 ezer ember befogadására tervezték, és 1942-ben, a Luftwaffe számára kudarccal végződött angliai légi csata után építették meg.

A második világháború után az Állami Levéltár lerakatnak használta. Becslések szerint az évtizedek folyamán legalább 400 tonna dokumentumot tároltak az alagútban. A Kingsway a hidegháború idején a postai és egyéb telekommunikációs feladatokat ellátó Post Office tulajdonába került.

Több mint 80 ember dolgozott a föld alatt az 50-es években, amikor kiépítettek az alagútban egy telefonközpontot, amely történelmi szerepet is kapott. Itt jött létre az összeköttetés a forró drót vonalon, amelyet a mindenkori amerikai elnök és a szovjet pártfőtitkár használt vészhelyzetben, amikor tolmácsaik segítségével beszélniük kellett egymással, hogy elsimítsák a háborús konfliktussal fenyegető vitákat.

Később, az enyhülés éveiben óvóhely, könyvtár, és újra levéltári raktár lett a Kingsway, az elavult telefonközpont pedig történelmi ereklyévé porosodott. A 80-as években azonban megint fontos szerepet kapott volna. Margaret Thatcher kormánya idején a katonai vezetők a szupertitkos Pindar tervben amolyan háborús vezérlőközpontnak szemelték ki a bunkert, de a tervek füstbe mentek 1989 után. A Kingsway ma az egykori állami telekommunikációs óriás, a British Telecom tulajdona. Aki megveszi majd az alagutat, az kap még egy felújításra szoruló vízvezeték és elektromos rendszert, egy klímaberendezést, egy liftet valamint az egykori ebédlőt és pihenő helyiséget. Az eladással megbízott Farebrother ügynökség szerint már sokan érdeklődtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!