Mondd, te mit választanál?

Illusztráció - Villanyszerelő tanulók munkában
Illusztráció - Villanyszerelő tanulók munkában - © Fotó: Bujdos Tibor
Hajdú-Bihar – A helyi igényeket figyelembe véve állapítják meg a hiányszakmákat.

A vállalkozók és a tanulók körében végzett felmérések, valamint a munkaügyi központtól beérkező adatok alapján állítja össze a Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (MFKB) a hiányszakmákat tartalmazó listáját – tudta meg a Napló a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamarától. Bátori Rozália szakképzési munkatárs érdeklődésünkre azt mondta, hogy a döntéshozatalkor a helyi igényeket is komolyan figyelembe veszik.

Az MFKB által évről évre összeállított tízes listában meglepetésszakmákat is találni. Hiány mutatkozik például villanyszerelőkből és hegesztőkből is. Nincs azonban elegendő ács, épület- és szerkezetlakatos, gépi forgácsoló, hegesztő, húsipari termékgyártó, ipari gépész, mezőgazdasági gépész, pék illetve szociális gondozó és ápoló.

A szakmunkáshiányon ösztöndíjprogrammal igyekszik segíteni az állam, amelyből azok részesülnek, akik a kijelölt szakmák egyikében folytatnak tanulmányokat. Az első félévben 10 ezer forint ösztöndíjat kapnak a tanulók, a következő félévekben pedig a tanulmányi eredménytől függ az összeg.

– HBN –