Molinón szól a Magyar Közút a debreceni autósokhoz

Az ezredforduló óta 17 közutas halálát okozták civil közlekedők munkaterületen
Az ezredforduló óta 17 közutas halálát okozták civil közlekedők munkaterületen - © Fotó: Matey István
Debrecen – Egyre többször ütnek el az utak karbantartásán, építésén dolgozókat.

Nagy molinót erősítettek fel Debrecenben, a Homokkerti felüljáró Petőfi tér felőli oldalára.

A fehér hátterű képen narancssárga munkaruhába öltözött útépítő munkások, az útépítésre figyelmeztető jelzőtábla, a terelést mutató csíkok és a Magyar Közút logója látható. A szöveg:

Biztonságunk az ön kezében van.”

Szomorú statisztikák

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője arról tájékoztatott, hogy a közlekedők figyelmetlensége miatt gyakran éri személyi sérülés a munkaterületen dolgozó közúti szakembereket. Az elmúlt fél év során két ilyen halálos kimenetelű balesetben két kiváló kollégájukat veszítették el az M0-s autóúton. Az ezredforduló óta 17 munkatársuk hunyt el figyelmetlen autósok miatt munkaterületen.

Mindennapos probléma

Az elmúlt másfél évben csaknem 25 alkalommal hajtottak neki a terelések elején található, a dolgozókat védő ütközéscsillapítónak.

Ugyanakkor tucatnyi esetben rohantak bele a leállósávban vagy az út szélére húzódva, lassan közlekedő útellenőri autókba. Ezek az esetek szinte mind nappal történtek. Szintén gyakori, hogy nekimennek az árkot kaszáló lassú járműveknek.

k9Fotó: Matey István

Pécsi Norbert Sándor szerint gyakorlatilag napi szintű problémáról beszélünk, amely során a megengedett sebességet jelentősen túllépve haladnak el a közutas dolgozók mellett, főleg a gyorsforgalmi utakon. A közút szakemberei arra kérik az autósokat, hogy tartsák be az útépítések melletti sebességkorlátozásokat, azok nem véletlenül vannak kint, vezessenek fokozott figyelemmel munkatársaik mellett. Néhány száz méternyi munkaterületen másodpercekben mérhető az az idő, amit azzal nyernek, ha gyorsabban hajtanak.

Ne a munkaterület mellett!

Viszont minél nagyobb sebességgel közlekednek, annál nagyobb a baleset kialakulásának az esélye. Ezért is kérik a közlekedőket, hogyha késésben vannak, esetleg dugóba kerültek, ne a munkaterület mellett, és ne a közlekedésük során próbálják meg azt behozni.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országszerte 100 darab, a debrecenihez hasonló nagy méretű molinót helyezett ki – ismertette a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

OCs