Moldáv határsértőket fogtak

Kedden délután Mezőpeterd vasútállomás forgalmi szolgálattevője tett bejelentést, hogy az állomással szemben lévő legelőn látott egy embert.

A rendőrök kiérkezését követően egy a legelőn lévő elhagyott faépítésű építményt indultak átkutatni, amikor mellé érve egy férfi kiugrott onnan és menekülni kezdett a vasútállomás irányába, de nem sokáig ért, mert a rendőröknek sikerült utolérni, és elfogni. A férfi sem személyazonosságát, sem Magyarországi jogszerű tartózkodását nem tudta hitelt érdemlően igazolni, ezért előállításra került. Az intézkedés során a férfi valótlan nevet mondott be, akiről a későbbiekben kiderült, hogy 23 éves, moldáv állampolgár és Magyarországon már közokirat hamisítás miatt körözik, valamint Németország is elfogatóparancsot adott ki ellene.

Hamisítás büntette miatt indult eljárás a férfi ellen

A ruházatátvizsgálása során hamis román személyi igazolvány és vezetői engedély is előkerült, ami miatt a Biharkeresztesi rendőrőrs nyomozói közokirat hamisítás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indítottak a férfi ellen eljárást.

Ugyancsak kedden délután lett előállítva egy moldáv állampolgár, akit a rendőrök Váncsod külterületén vontak ellenőrzés alá, mert személyazonosságát és jogszerű magyarországi tartózkodását nem tudta hitelt érdemlően igazolni. Az ellenőrzés során a férfi hamis adatokat közölt és a ruházat, és csomag átvizsgálása során két román személyi igazolvány volt nála, illetve egy román vezetői engedély, melyekről kiderült, hogy hamisak. A 23 éves moldáv állampolgár beutazási és tartózkodási tilalom hatálya alatt lépett be az országba, ugyanis Magyarországon már közokirat hamisítás miatt körözték, valamint az osztrák és német hatóság is körözte. Az eljárás a férfi őrizetbe vétele mellett folytatódik.

Hétfő éjszaka Biharkeresztes külterületén is ellenőrzés alá vontak a rendőrök egy 26 éves férfit, aki román személyi igazolványt adott át részükre, s akiről ugyancsak kiderült, hogy hamis iratokkal érkezett Magyarországra, hiszen ő is moldáv állampolgár, ezért ellene is közokirat hamisítás bűntett megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást.  

6 határsértőt fogott a Biharkereszte Határrendészti Kirendeltség

Ugyancsak hétfő éjszaka, a Biharkeresztes Határrendészeti Kirendeltség határrendésze hőkamerával a magyar-román államhatártól mintegy 1000 méterre 6 személyt látott, amint a betonelemgyár melletti kukoricatáblából bújnak elő. 11 fő rendőr járőr, 4 szolgálati gépjárművel a helyszínre sietett és lezárták a területet. A járőrök éjszaka három, majd a hajnali órákban további egy főt, majd délután az ötödik személyt is sikeresen elfogták. A felvételen látható hatodik személyről kiderült, hogy nem más, mint aki a határsértőket Moldáviából egészen az államhatárig szállította. Az elfogott, öt moldáv állampolgár jogszerű magyarországi tartózkodását igazolni nem tudta, ezért előállításra kerültek további idegenrendészeti eljárás lefolytatása céljából.

Hamis román személyigazolvánnyal látták el a határsértőket

A határsértőket szállító, ugyancsak moldáv állampolgár, a tiltott határátlépés elkövetése előtt egy-egy hamis román személyigazolvánnyal látta el a határsértőket. Két személy személyazonossága igazolására is felhasználta, így velük szemben közokirat hamisítás miatt büntetőeljárás is lefolytatásra került. Egy személy rendelkezett érvényes moldáv magánútlevéllel, azonban érvényes vízummal nem. Egy személlyel szemben beutazási ás tartózkodási tilalom megsértése miatt büntetőeljárást kezdeményezett a kirendeltség. Egy fővel szemben a német és magyar hatóságok elfogatóparancsot, valamint a magyar és osztrák hatóságok beutazási és tartózkodási tilalmat is elrendeltek.      

Az elfogott két nő és három férfi elmondta, hogy 2010. október 11.-én 01.00 óra körül indultak el mikrobusszal Moldáviából és még ugyanezen a napon, 19.00 óra körül érkeztek a magyar határhoz.  A Magyar Köztársaság területére illegálisan, zöldhatáron át, léptek be. Négy fő Spanyolországba, egy fő pedig Olaszországba kívánt eljutni munkavállalás céljából.