Mogherini: Szlovákiának EU-elnöksége idején segítenie kell az unió egységének a megőrzését

Pozsony – Szlovákiának nyíltnak és rugalmasnak kellene maradnia az ország uniós elnöksége idején, és segítenie kell az Európai Unió (EU) egységének a megőrzését – jelentette ki Frederica Mogherini, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője Pozsonyban szerdán.

Frederica Mogherini erről a júliusban kezdődő szlovák uniós elnökség kihívásaival és az azokra adandó válaszokkal összefüggésben beszélt, egy Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón.

Az uniós főképviselő – aki Szlovákia nagyköveteinek az ország uniós elnöksége kapcsán tartott tanácskozásán vett részt Pozsonyban – annak a meggyőződésének adott hangot, hogy bár Szlovákiára nem könnyű feladatok várnak az uniós elnökség idején, az ország sikerrel fogja teljesíteni ezeket a feladatokat. Mogherini szerint az év második felében Pozsonynak több váratlan kihívásnak is meg kell majd felelnie..

“Ha tanácsot adhatnék, hogy mire vigyázzanak, akkor azt mondanám, Szlovákia maradjon nyílt és rugalmas, és segítsen megtartani az Európai Unió vízióját és egységét ezekben a nem könnyű időkben” – mondta Mogherini. Megjegyezte: nem létezik olyan kihívás, amelyre jobb választ lehetne adni egyedül mint együtt.

Mogherini, egy újságírói kérdésre adott válaszában a migránsválság kezelésére is kitért. Arra kérdésre, miszerint mit tesz és tehet az unió azoknak a konfliktusoknak a megoldásáért, ahonnét a kontinensre a legtöbb migráns érkezik, a főképviselő azt mondta: elsődleges feladatnak ezeknek az országoknak a konszolidálását látják.

Miroslav Lajcák a sajtótájékoztatón köszönetet mondott Mogherininak a látogatásért. Felidézte a szlovák kormány szerdán Brüsszelben tartott kihelyezett ülésének programját, amiről úgy vélekedett: tartalmas volt és ismét megmutatta, hogy Szlovákia hamarosan a történések középpontjába kerül.

– MTI –