Módosul az önkormányzati adósságrendezés végrehajtása

Budapest, 2012. július 17., kedd (MTI) – Elkészült a részletes szabályok tervezete, amelyek alapján az adósságrendezési eljárás alatt álló önkormányzatok folytathatják – elsősorban uniós támogatású – beruházásaikat.

A kormány honlapján olvasható rendelettervezet a parlament által tavaly nyáron elfogadott törvénymódosításhoz kapcsolódik, amely szerint az adósságrendezés megindításának időpontjától annak lezárásáig, a miniszter egyedi döntése alapján beruházási kiadások is teljesíthetők, különös tekintettel az európai uniós támogatással megvalósuló beruházásokra. A reorganizációs tervben, a miniszter egyedi döntése alapján engedélyezett beruházások szerepelhetnek. A módosítás célja az, hogy az önkormányzatoknak ne kelljen visszafizetniük az elnyert támogatásokat.

A rendelet tervezete szerint az önkormányzatnak külön kell kérnie a minisztertől a beruházás folytatásának engedélyezését. A kérelemben be kell mutatni a pályázati támogatási szerződést, továbbá a megvalósulás pénzügyi ütemezését is. A pénzügyi gondnoknak pedig arról kell nyilatkoznia, hogy a projekt finanszírozása a válság költségvetésben biztosított.

A tervezet szerint – amelyben a hatályba lépés valószínűsített időpontja augusztus elseje – engedélyezik azt is, hogy az önkormányzat beruházási támogatásra pályázzon, ilyenkor a pályázati dokumentációt kell beadni a miniszternek.

MTI