Modernizálják és bővítik a BMW-gyárhoz vezető utakat és vasútvonalakat

Több új út, csomópont és vasút is épül, illetve megújul a BMW-gyár közelében
Több új út, csomópont és vasút is épül, illetve megújul a BMW-gyár közelében - © Fotó: Matey István
Debrecen – A Közbeszerzési Értesítő részletesen ismerteti, milyen változtatások szükségesek ahhoz, hogy a közlekedés igazodjon a majdani debreceni BMW-gyár igényeihez.

Eszerint a Debreceni Észak-nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó állami közúthálózat fejlesztésére vonatkozó terveket az Uvaterv Út-, Vasúttervező Zrt. végzi nettó 470 millió forintért.

Jelentős útfejlesztések

A közbeszerzés részletes leírásában szerepel egy új, külön szintű autópályacsomópont kialakítása Józsa közelében, annak bekötésével. Emellett átépítik az M35-ös autópálya és a 354-es főút (északi elkerülő) találkozásánál található csomópontot. A 354-es főút nyomvonalát 4,2 kilométer hosszban 2×2 sávossá akarják bővíteni 4 csomópont kialakításával, és egy külön szintű vasúti keresztezés létrehozásával.

Komoly vasúti beruházások

Ennél is nagyobb „falatnak” ígérkezik a Debreceni Észak-Nyugati Gazdasági Övezethez kapcsolódó vasúthálózat fejlesztésére vonatkozó egyesített engedélyezési és kiviteli tervdokumentáció elkészítése. Ezt a 2,3 milliárd forint értékű munkát a dunavarsányi Kontúr Csoport Tervező, Építtető, Kivitelező Kereskedelmi Kft., valamint a debreceni Terv-Tár Tervező, Kivitelező és Szolgáltató Bt. nyerte el.

Villamosítás, modernizálás

A beruházások keretében a Debrecen, Tócóvölgy, Nagymacs, Balmazújváros vasúti szakaszt felújítják, kapacitását bővítik és villamosítják.

A tervezési feladatok alapján új nyomvonalat létesítenek 3,2 kilométer hosszban Kismacs és Macs megálló-, rakodóhely között. A meglévő nyomvonalat 21,8 kilométer hosszban korszerűsítik, melyből 3,1 kilométer kétnyomú lesz. Meglévő és új nyomvonalat villamosítanak 25 kilométer hosszban. Kialakítanak egy közforgalmi rakodó pályaudvart, valamint Debrecen és Balmazújváros között állomásokat létesítenek, illetve korszerűsítenek. A fentieken túl többek között a debreceni Tócóvölgy állomás vágányait és a Tócóvölgy–Kismacs vonalszakaszt is átépítik. Macs megálló-, rakodóhelyet modernizálják, ahogyan a Macs–Balmazújváros szakaszt is. A balmazújvárosi állomás szintén megújul – derül ki a Közbeszerzési Értesítőből.

SzT


Debrecen - A BMW-gyár helyszíne és belvárosi tömbök kapcsán sürgősséggel döntött a közgyűlés. Néhány héten belül teljes mértékben önkormányzati tulajdonba kerül az a terület, ahol az Észak-Nyugati Gazdasági Övezetet alakítják majd ki – jelentette be Papp László polgármester a csütörtöki közgyűlésen...

Behordóutak építésével és a régészeti feltárásokkal már a télen megkezdődtek a munkálatok a BMW épülő debreceni gyárának területén
Debrecen - Eredményes volt a közbeszerzési eljárás, elindulhat az új ipari terület kialakítása az Északnyugati Gazdasági Övezetben. A nyertes kivitelező Market Építő Zrt-nek 2019 őszéig kell végezni a beruházás első, majd 2020 áprilisáig a második ütemével - közölte a Debreceni Városháza. 2019. m...