Modern kori feladataink

Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke is felszólalt
Bulcsu László, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat alelnöke is felszólalt - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A klímaváltozás korunk egyik legnagyobb globális próbatétele.

Napjainkban az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése egyre erősödő hangsúlyt kap az Európai Unió tagországainak törekvéseiben. A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat számára kiemelten fontos, hogy a megye lakossága és települései, gazdasági szereplői, közintézményei hatékonyan készüljenek fel a várható globális változások megyét érintő hatásaira.

Vízgazdálkodás

Az eddig lezajlott egyeztetések során a klímaváltozás hatásaival összefüggésben egyértelművé vált, hogy a megyében a vízgazdálkodás kérdésköre az a tématerület, amely részletesebb áttekintést és további egyeztetések lefolyását igényli a témában érintett szakértők közreműködésével.

A szerdai ülés fókuszában a Hajdúság vízgazdálkodása áll a megyei klímastratégiában megfogalmazott jövőképpel és célrendszerrel összefüggésben.

A megnyitót követően Taksz Lilla (klímavédelmi szakreferens, Magyar Bányászati és Földtani Szolgálat) tartott előadást. – A belvíz, az aszály, a természeti értékek és a turizmus a legfőbb problémák; kezelésük a megyei éghajlati alkalmazkodási tevékenység fókuszában áll – emelte ki. A fórum után lehetőség nyílt a jelenlévők számára, hogy egy kerekasztal-beszélgetésen elmondják véleményüket, javaslatukat.

– Az ivóvíz fogyasztásának növekedése egy fajta eredmény, hiszen a vízfogyasztás az életminőség javulás szerves következménye – hangsúlyozta Ányos József, a Debreceni Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

Szemléletformáló akciók

A szemléletformáló tevékenység a klímaváltozás következményeire, a káros hatások csökkentésének lehetőségeire és az azokhoz történő alkalmazkodás lehetőségeire irányítja a figyelmet.

– Személetformáló akció lehetne a víz világnapjának megrendezése a projekt során. A klímaváltozás szempontjából mindenképpen fontosnak tartom, mivel az ivóvíz minősége szorosan kapcsolódik az éghajlati változásokhoz – javasolta Ányos József.

Fenntartható fejlesztés

Hajdú-Bihar megye 2050-re csökkenteni tudja a klímaváltozás hatásaival szembeni sérülékenységét, miközben megőrzi jelentős természeti értékeit. A vízgazdálkodás átalakításával és a mezőgazdasági termelés tájhoz igazításával sikerül az egyik legjelentősebb erőforrást, a termőföldet megóvni az aszályosodástól. A helyi gazdaság környezeti szempontból is fenntartható fejlesztésével csökkenti a területi különbségeket és megakadályozza a határ menti területek társadalmi-gazdasági szempontból történő leszakadását.

HBN–NE