Modern konyhában készül a bükkábrányi ebéd

Régóta várt beruházás valósult meg a közelmúltban Bükkábrányban. Tóth-Móricz Pétertől, Bükkábrány polgármesterétől megtudtuk, hogy régi terve volt már az önkormányzatnak, hogy egy korszerű konyhát alakítsanak ki az iskola épületében.

Az intézmények, illetve az idősek számára korábban három, nem túl korszerűen felszerelt főzőkonyhában készítették az ebédet. Azonban mindenképpen szükség volt egy, a mai kor színvonalának és persze a minőségbiztosítási rendszernek megfelelő konyhára.

Hitelt vettek fel

A képviselőtestület tavaly végül egy nagyszabású beruházásról döntött, amelynek csak egy része volt a konyha. Az általános iskolában ugyanis emellett egy épületben kapott helyet az ebédlő, a sport és szabadidőközpont, a tornaterem és két tanterem is. A képviselők úgy hozták meg a döntésüket, hogy bár megpróbálnak pályázni, ám minden körülmények között megvalósítják a fejlesztést. Sajnos ez a „pesszimista” változat valósult meg, ugyanis pályázati támogatással nem tudták kiegészíteni a település önerejét, így végül hitelfelvételre kényszerültek. A 90 milliós beruházáshoz így 35 milliós kölcsönt voltak kénytelenek felvenni.

Egyre több igény

A konyha kapacitása napi 300 adag étel, jelenleg már 200 adag fölött főznek minden nap, ám egyre több igény érkezik, így a kihasználtságra nem lehet panasz. Az ebédlőben immár nagyobb rendezvényeket is meg tudnak tartani, de ha ide sem férnek be, akkor az eseményt a tornaterembe helyezik át. Habár a hitelfelvétel alaposan megterheli a Bükkábrány költségvetését, a beruházásnak és annak révén a fejlődésnek mindenki örül a településen.

HSz