Mocsárban elrejtett páncélszekrény, elásott milliók

Mocsárban elrejtett páncélszekrény, elásott milliók
© Fotó: Debreceni Törvényszék
Debrecen – A Debreceni Járásbíróság 2019. január 22-én előkészítő ülésen ítéletet hirdetett annak a négy vádlottnak az ügyében, akik több debreceni ingatlanba is betörtek, ahonnan több millió forint készpénzzel, ékszerekkel és más értéktárgyakkal távoztak.

Mind a négy vádlott beismerő vallomást tett az előkészítő ülésen, a terhükre rótt bűncselekmények elkövetését elismerték. A bíróság az első- és másodrendű vádlottat 4 rendbeli társtettesként elkövetett lopás bűntettében és társtettesként elkövetett lopás vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért elsőrendű G. L.-t 5 év fegyházbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra ítélte, feltételes szabadságra a vádlott nem bocsátható. A másodrendű vádlottat 2 év 6 hónap börtönbüntetéssel és 3 év közügyektől eltiltással sújtotta. A vádlott a büntetés kétharmad részének kitöltését követően feltételes szabadságra bocsátható.

A bíróság a harmad- és negyedrendű vádlottat 2 rendbeli bűnsegédként elkövetett lopás bűntettében és bűnsegédként elkövetett lopás vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért S. S.-t 2 év börtönbüntetésre, 2 év közügyektől eltiltásra és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltással sújtotta, míg I. J.-t 1 év 6 hónap börtönbüntetésre – 3 év próbaidőre felfüggesztve – és 1 év 6 hónap közúti járművezetéstől eltiltásra ítélte – írja honlapján a Debreceni Törvényszék.

A bíróság által megállapított tényállás szerint a 2017. év második felében G. L. megállapodott J. B.-vel arról, hogy J. B. – részben tippadói – által előre megnevezett személyektől készpénzt, ékszereket és könnyen mozdítható értéktárgyakat fognak eltulajdonítani. A bűncselekmények elkövetésébe eseti jelleggel beszerveztek két férfit is, akikkel a megállapodás szerint egyenlő arányban akartak osztozkodni. Rájuk azért is volt szükség, mert az első és másodrendű vádlott vezetői engedéllyel nem rendelkezett, viszont a bűncselekmények elkövetéséhez gépjármű is kellett.

G. L. és J. B. 2018. január 27-én 5 óra 35 perc körül Debrecen, Lőrinc pap utcában – miután kifigyelték, hogy az ott lakók napok óta nincsenek otthon – megjelentek S. S. harmadrendű vádlott által vezetett személygépkocsival, majd mindhárman betörték a ház utcafronti ablakát. S. S. kint várakozott az autóban és figyelt, míg társai bemásztak házba, ahol értékek után kutattak. A három vádlott a házból eltulajdonított egy páncélszekrényt, amit betettek az autóba, majd azt később kifeszítették, a benne lévő közel 34 millió forintot, közel 500 ezer forint értékű különböző valutát, arany ékszereket pedig magukhoz vették és egyenlő arányban elosztották. A széfet egy Nyíradony-Aradványpuszta mellett lévő mocsárba dobták, a bűncselekmény elkövetése során viselt ruházatukat elégették – ismerteti az ügyet közleményében a törvényszék.

Felvétel az elfogásról:

A nyomozó hatóság 2018. január 28-án házkutatást tartott a szökésben lévő elsőrendű vádlott hajdúsámsoni lakhelyén, ahol a bűncselekményből származó készpénzt, 477 500 forintot és egy abból vásárolt okostelefont lefoglaltak. A harmadrendű vádlottnál szintén megjelentek aznap a rendőrök, majd a garázsa előtt elásva megtaláltak 12 millió forintot és 150 000 forint értékű valutát. A rendőrség a másodrendű vádlottnál 2018. január 31-én tartott házkutatást nyíradonyi lakcímén.

A rendőrök az eltulajdonított készpénz egy részét – közel 155 000 forint értékű valutát és több mint 11 és fél millió forintot – az udvaron egy hamukupac alá rejtve megtalálták és lefoglalták. Az elsőrendű vádlott ellen országos elfogatóparancsot adott ki a nyomozó hatóság, őt 2018. február 16-án debreceni búvóhelyén fogták el.

Az első- és másodrendű vádlott I. J. negyedrendű vádlottal közösen 2017. november 2-án egy debreceni családi házhoz mentek. A negyedrendű vádlott a gépkocsiban várakozott, míg két társa átmászott a kerítésen, bement a házba a nyitott hátsó bejárati ajtón keresztül, és onnan eltulajdonított egy pénzkazettát benne 270 000 forinttal, továbbá egyéb értéktárgyakat.

Egy debreceni családi háznál 2017. december 23-án este jelent meg az első-,másod- és negyedrendű vádlott. A negyedrendű vádlott ekkor is a gépkocsiban várakozott és figyelt, míg társai befeszítették a ház ablakát, és onnan közel 200 000 forint értékű valutát, aranyékszereket és szerszámgépeket loptak el. 2018. január 11-én egy debreceni, Kishegyesi úti cég irodájába tört be az első-,másod- és harmadrendű vádlott, ahonnan egy üres pénzkazettát loptak el – áll a közleményben.

Dr. Sal Ildikó bíró a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte az elsőrendű vádlott vonatkozásában, hogy többszörös visszaeső, mind a négy vádlott esetében pedig az üzletszerű elkövetést, a többszörös halmazatot, valamint az ilyen jellegű bűncselekmények elszaporodottságát. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a másod-, harmad- és negyedrendű vádlott büntetlen előéletű, mindannyian beismerő vallomást tettek, a harmad-és negyedrendű vádlott a bűncselekményt bűnsegédként követték el, míg az elsőrendű vádlott vonatkozásában azt, hogy kiskorú gyermek eltartásáról kell gondoskodnia, az egészségi állapotát, valamint azt, hogy más bűncselekményekre kiterjedő beismerő vallomást tett.

Az elsőfokú bíróság határozata nem jogerős, az ügyész tudomásul vette, míg a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek.

A bíróság – ügyészi indítványra – G. L. vonatkozásában letartóztatást fenntartó végzést hozott, míg másod-és harmadrendű vádlott bűnügyi felügyeletét megszüntette. A végzés ellen elsőrendű vádlott és védője fellebbezést jelentett be – tájékoztatott a Debreceni Törvényszék.


Debrecen - Sokáig, aprólékos gondossággal tervezgette akcióját az a három férfi, akik egy debreceni családi házba törtek be január 27-én hajnalban. Tervükbe azonban több helyen hiba csúszott. A zsákmány nem fért be az autójukba, ezért nyitott csomagtartóval voltak kénytelenek távozni a helyszínről. ...