Mobilparkolni tudni kell

A cseles autósok miatt muszáj megvárni a kocsinál az érvényesség kezdetét!

Ne hagyják el kocsijukat a parkolási díjukat mobiltelefonon intézők addig, amíg a tranzakció érvényessé nem válik, különben jóhiszeműségük ellenére is megbüntehetik őket – összegezhető egy minapi eset tanulsága.

Egy debreceni férfi felháborodásában fordult szerkesztőségünkhöz. – A Nagytemplom mellett álltam meg mobilparkolással, hogy ügyeimet a közeli bankban intézzem. Visszaérkezésemkor „mikuláscsomagot” találtam a gépkocsin.

Nem értettem, hogy a parkolóőr hogyan nem vette észre a szélvédőmön a mobilparkolás-matricát, és ellenőrizte a parkolás jogosságát – mondta. Olvasónk ezután felkereste a DKV Zrt. ügyfélszolgálatát, ahol közölték vele: a 4500 forintos bírságot a díjfizetést igazoló sms alapján nem törölhetik.

– Panaszfelvételi lapot kellett kitöltenem, melyre leírtam a 17 perc parkolás sms-azonosítóját, hogy ellenőrizhessék a tranzakció megtörténtét. Panaszomra 30 napon belül kell válaszolniuk. Ugyanakkor a büntetést 3 napon belül kellett volna befizetnem. Ezt nem fogom megtenni, mert jogtalannak tartom – fűzte hozzá.

Büntetni se tud

Érdeklődésünkre a közlekedési vállalat kommunikációs osztályvezetője közölte: amikor ellenőrük lekérdezte a kellő információkat, az autós mobilparkolása nem volt elindítva, és ő maga sem tartózkodott a járműnél. – Ezt követően az ellenőr bevitte a gépbe a szükséges adatokat, majd nyugtát nyomtatott, ami összesen hét másodpercet vett igénybe.

Mire befejezte, a parkolás ugyan már érvényessé vált, ám mivel a lekérdezés pillanatában nem volt elindítva, az ellenőr jogosan pótdíjazott – tájékoztatott Kovács Attila. A mobiltelefonos fizetésnél fontos – hangsúlyozta –, hogy a parkolást megkezdő telefonhívást a jármű elhagyásakor el kell indítani (az erről szóló felhívás a parkolóautomatákon is elolvasható, bár lehetne szembetűnőbb helyen).

Ez azért is van így, mert többen megpróbálják kicselezni a DKV-t: a mobilparkolást csak akkor indítják el, ha ellenőröket látnak közeledni (megtehetik, ha például ügyintézés, vásárlás során rálátnak a járműre). A rendszer úgy van kialakítva, hogy az ellenőr büntetni sem tud abban az esetben, ha az adott jármű érvényesen parkol.

HBN–RaL

Mobilparkolás – Kikre nem gondoltak?