Mobilon csetelnek és játszanak a nyugdíjasok is

Akt.:
Mobilon csetelnek és játszanak a nyugdíjasok is
© Fotó: mmctsu.com
Budapest – A Facebook és a böngészés hozza lázba leginkább a nyugdíjasokat.

A 4Life Direct az Internet világnapja alkalmából készített felmérésében arra kereste a választ, hogy milyen számítástechnikai eszközökkel rendelkeznek az 50 év felettiek (a még aktívak és a már nyugdíjasok), azokat jellemzően mire használják, valamint hogy hajlandóak lennének-e bővíteni informatikai ismereteiket.

A megkérdezett 50 év felettiek 60 százaléka rendelkezik valamilyen számítástechnikai eszközzel (asztali számítógép, notebook, táblagép, okostelefon), ugyanakkor jelentős különbség mutatkozik a még aktív ötven felettiek és a nyugdíjasok eszközellátottságában. Míg előbbiek 85 százalékának van valamilyen IT eszköze, addig a nyugdíjasok több mint felének semmilyen számítástechnikai készüléke nincs.

Hivatalos ügyeket is intéznek

A számítástechnikai eszközzel rendelkező 50 év felettiek legnagyobb arányban internetes böngészésre és tájékozódásra, levelezésre, hírek olvasására, a Facebook vagy egyéb közösségi oldalak látogatására, online társalgásra, valamint hivatalos ügyek intézésére használják azokat.

Az ötven felettiek mindössze 36 százaléka tudja jól vagy valamennyire használni a legismertebb irodai számítógépes alkalmazásokat, a levelezőprogramokat és az internetes böngészőket viszont lényegesen nagyobb arányban tudják kezelni.

A felmérésben részt vevő ötven év felettiek közel harmadának van saját okostelefonja, amelyet elsősorban telefonálásra és SMS-küldésre használnak. A megkérdezettek 44 százaléka használja az okostelefonját internetes böngészésre, 37 százalékuk e-mail küldésére, harmaduk pedig hírek olvasására is.
A közösségi oldalakat azonban túlnyomórészt nem ezen az eszközön használják, mindössze a válaszadók harminc százaléka nyitja meg a Facebook-ot az okostelefonjáról. Minden hatodik ötven év feletti viszont szokott csetelni és játszani is a mobilján.

ÉKN