MOB – Letették az esküt az ifjúsági téli olimpiára utazó magyar sportolók

Budapest, 2016. február 2. A lillehammeri II. téli ifjúsági olimpiai játékokra kiutazó magyar sportolók fogadalomtételük után a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésén a fővárosi Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2016. február 2-án. Középen Borkai Zsolt, a MOB elnöke (b6) és Regőczi Krisztina olimpiai ezüstérmes műkorcsolyázó (b7).
Budapest, 2016. február 2. A lillehammeri II. téli ifjúsági olimpiai játékokra kiutazó magyar sportolók fogadalomtételük után a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) közgyűlésén a fővárosi Larus Étterem és Rendezvényközpontban 2016. február 2-án. Középen Borkai Zsolt, a MOB elnöke (b6) és Regőczi Krisztina olimpiai ezüstérmes műkorcsolyázó (b7). - © MTI Fotó: Illyés Tibor
Budapest – A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) keddi közgyűlésén letették az esküt a lillehammeri II. téli ifjúsági olimpiai játékokra kiutazó magyar sportolók. A fogadalomtétel szövegét Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes jégtáncos mondta el a színpadon.

Borkai Zsoltnak, a MOB elnökének tájékoztatása szerint a február 12. és 21. között sorra kerülő eseményen kilenc sportágban kilenc fiú és hat lány képviseli Magyarországot.

A sportvezető köszöntőjében hangsúlyozta, hogy négy évvel ezelőtt, Innsbruckban még csak kilenc magyar sportoló versenyzett, s Lillehammerben most először vesz részt az ifjúsági téli ötkarikás játékokon magyar női síugró, illetve szabadsílusú (freestyle-os) síelő.

A MOB elnöke kiemelte: az elvárásokat a fiataloknál nem lehet a nyári játékokéhoz hasonlítani.

“Nem várhatunk aranyakat, már egy érem is óriási eredmény lenne” – fogalmazott a MOB elnöke, aki szerint ha a magyar versenyzők kihozzák magukból a maximumot, akkor meglepetést okozhatnak, és pontszerzők lehetnek. Egyúttal emlékeztette a fiatalokat arra, hogy ők az első olyan ötkarikás csapat tagjai, akik úgy képviselik Magyarországot, hogy annak fővárosa, Budapest hivatalos olimpiai pályázó.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a MOB 2016. évi költségvetését és a riói olimpiai részvételről szóló előterjesztést. Amint a MOB-tagoknak kiküldött anyagból kiderült, a magyar versenysport és az olimpiai felkészülés állami támogatása tavaly 2 milliárd 63 millió forint volt, idén pedig várhatóan 2 milliárd 108 millió forint lesz, míg a Gerevich Aladár sportösztöndíj rendszerre, akárcsak 2015-ben, ebben az évben is 996 millió forint jut. A rió olimpiai részvételre idén 840 millió forintot biztosít a költségvetés.

A tagok tájékoztatást kaptak az ötkarikás felkészülésről, a jelenlegi állás szerint 76 versenyző szerzett indulási jogot a nyári játékokra. A legtöbb kvótás hely úszásban (19), atlétikában (17), kajak-kenuban (15) van eddig. Nincs már kvalifikációs lehetőség viszont gyep-, kézi-, kosár- és röplabdában, labdarúgásban és taekwondóban.

Borkai Zsolt tájékoztatta a közgyűlés tagjait arról is, hogy február 1-jétől megkezdte működését a budapesti olimpia pályázat elkészítésével foglalkozó Budapest 2024 Nonfrofit Zrt., amelynek soron következő feladata a logó és az úgynevezett mesterterv elkészítése lesz, s erről a magyar delegációnak február 17-én kell számot adnia Lasuanne-ban.

A közgyűlés keretében a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (Women and Sport Award) díját vehette át Jakabházyné Mező Mária a nők sportjáért tett több évtizedes tevékenységért. MOB-érdemérmet kapott az idén 105 éves Vasas SC, amely az utóbbi években a legeredményesebb hazai sportegyesület; Medvegy Iván, a MOB korábbi sportszakmai főmunkatársa; valamint sportpályafutása elismeréseként Fekete László, aki 2012-ig hosszú éveken át a Magyarország legerősebb embere cím birtokosa volt.

A téli ifjúsági olimpián résztvevő magyarok névsora:

  • alpesi sí: Archam Chiara, Szőllős Barnabás
  • sílövészet: Veres Mirella, Herneczky Áron
  • sífutás: Gyallai Máté János
  • jégkorong: Vértes Nátán
  • műkorcsolya: Medgyesi Fruzsina
  • rövidpályás gyorskorcsolya: Jászapáti Petra, Liu Shaoang, Sziklási András
  • szabadstílusú síelés: Nagy Bence
  • síugrás: Vörös Virág, Molnár Kristóf
  • snowboard: Fehér Zsófia, Szász Csongor

– MTI –

Címkék: , ,