MNB: nem folytathatja működését a Globeserv Alapkezelő

Budapest – Visszavonta a Globeserv Befektetési Alapkezelő Zrt. befektetési alapkezelésre és a kapcsolódó kiegészítő tevékenységekre vonatkozó engedélyét a Magyar Nemzeti Bank (MNB), mert a társaság a jegybank felszólítása ellenére nem tett eleget határidőben szavatoló tőke-feltöltési kötelezettségének.

Az MNB keddi tájékoztatása szerint a határozat március 23-án jogerőssé vált.

A jegybank tavaly decemberben szólította fel a Globeserv Alapkezelőt, hogy határidőn belül, majd működése során mindig feleljen meg a szavatoló tőkekövetelményre vonatkozó jogszabályi előírásoknak, ennek keretében a likvid vagy azonnal készpénzre váltható eszközökbe fektetett szavatoló tőkéjét töltse fel a jogszabályban meghatározott szintre.

Az MNB az alapkezelő felett gyakorolt folyamatos felügyelet során ugyanakkor megállapította, hogy a társaság a határozatban előírt és az alapkezelő kérelmére meghosszabbított határidőben nem tett eleget a szavatoló tőke-feltöltési kötelezettségének.

Az előírások szerint a tevékenységi engedély visszavonása után az alapkezelő által kezelt alapok megszűnési eljárását is meg kell indítani. Az eljárást a letétkezelő folytatja le, és ennek keretében a befektetési alap vagyonába tartozó eszközöket értékesíti. Az így befolyt ellenértékből a tartozások és egyéb kötelezettségek levonása után fennmaradó tőke a befektetőket befektetési jegyeik értékének arányában illeti meg – áll az MNB közleményében.

A Globeserv Alapkezelő a tőkepiac egészéhez mérten csekély súllyal – a piaci értékre vetítve 0,002 százalék részesedéssel – rendelkezett, az általa kezelt alapokba tartozó eszközök értéke 175,9 millió forint.

– MTI –