MNB: gyenge belső szabályozottság miatt bírságot kapott a Banif Plus Bank

Budapest – A jegybank 49 millió forint bírságot szabott ki a Banif Plus Bank Zrt.-re, egyebek közt a bank belső működési folyamatainak gyenge belső szabályozottsága, a hitelkockázatok elégtelen azonosítása, mérése és kezelése, illetve jelentős számú kisebb jogsértés miatt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) hétfőn az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a jegybank kötelezte a pénzintézetet többek között arra, hogy erősítse meg a vállalatirányítási és kockázatkezelési szabályozásait, ennek érdekében alakítson ki középtávú üzleti és kockázati stratégiát.

A jegybank előírta továbbá, hogy a Banif Plus Bank a jogszabálynak megfelelő gyakorisággal és módon minősítse ügyleteit. Emellett a banknak az üzletmenet folytonosságára, a kritikus helyzetekre, a jogosultságokra vonatkozó számos IT-hiányosságot kell megszüntetnie, aktualizálnia kell szabályzatait, kiegészítenie javadalmazási politikáját, illetve alkalmaznia kell a működéssel kapcsolatos jogszabályok megsértésének jelentésére szolgáló eljárást.

Jegybank elvárja azt is, hogy a bank fejlesszen ki megfelelő ügyfél- és partnerminősítési rendszert, ügyfeleit évente minősítse újra, s folyamatosan kövesse figyelemmel az adósok pénzügyi-gazdasági helyzetében bekövetkező változásokat.

Az MNB rendszeres ellenőrzései keretében folytatott átfogó vizsgálatot a Banif Plus Bank Zrt.-nél 2015 decemberéig, a feltárt jogsértések orvoslása érdekében a banknak rendkívüli adatszolgáltatás keretében kell számot adnia a jegybank által előírt különböző intézkedések teljesítéséről idén márciusban, júniusban, illetve év végén – olvasható a közleményben.

– MTI –0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter


hirdetés