MNB: az alapítványok gazdálkodása felelősségteljes és eredményes

Budapest – A jegybank alapítványainak gazdálkodása felelősségteljes és eredményes – mondta Hidvéghi Balázs, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában csütörtökön.

Hozzátette: a jegybank nagy értékű vagyon rendelkezésre bocsátásával segítette az alapítványok elindulását, azzal a megkötéssel, hogy meg kell őrizni és jól kell hasznosítani azt, nem lehet elkölteni. Ez elmúlt 2 év alatt az eredetileg hozzárendelt vagyonon felül 830 millió forinttal több áll rendelkezésre, 3,3 milliárd forinttal támogattak csaknem 700 oktatási kutatási programot, ösztöndíjat – számolt be.

Kitért arra, hogy jogszerű lehetőség van rá és számos uniós példa található arra, hogy a központi bank társadalmi felelősségvállalási programokat vezessen.

Mint mondta, szerencsésebb lett volna, ha nyilvános a döntéshozatali folyamat, sok kárt okozott a “huzavona”, amely során jogi értelmezési vita zajlott arról, minek minősül az alapítványi pénz. A jegybank tiszteletben tartja, üdvözli a döntést, hogy közpénzről van szó, ennek megfelelően jár el az összes alapítvány és a jegybank is – szögezte le.

A jegybank által vásárolt ingatlanok jó befektetésnek bizonyultak, értékük növekedett is vásárlásuk óta a szóvivő szerint, így ez a szegmens is jól hasznosul az elhelyezett vagyonból.

Mint mondta, az alapítványok állampapír-vásárlásaikat kereskedelmi bankokon keresztül végezték. Ezt nem tiltja semmi, normális működés része, olyan befektetési forma, ami biztosan garantálja a közvagyon gyarapítását – mondta a szóvivő.

– MTI –

Címkék: ,