MNB: 8 civil szervezet nyert támogatást a jegybank pénzügyi ismeretterjesztő pályázatán

Budapest – Nyolc nonprofit szervezet összesen 29 millió forintnyi támogatást nyert el a pénzügyi tudatosság és kultúra fejlesztésére kiírt jegybanki pályázaton – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az MTI-vel szerdán.

A nyertes projektek elsősorban a fiatalabb generációk és hátrányos helyzetű térségek családjainak pénzügyi ismeretfejlesztését szolgálják, a programok 2016. június végéig valósulnak meg.

Mint írták, a programok a fogyasztók részére széleskörű és érdemi segítséget jelentenek pénzügyi ismereteik fejlesztésében, hozzájárulva az eddiginél tudatosabb pénzügyi fogyasztói magatartás kialakulásához és megerősítéséhez. A nyertes pályázók a lakóhelyük, koruk vagy egyéb okok miatt nehezebben elérhető társadalmi csoportok pénzügyi világban történő eligazodását előadásokkal, tanácsadással, tematikus tanórákkal és online társasjátékkal is segítik.

Az MNB támogatásával többek között Budapest és több vidéki város – Mohács, Miskolc, Szeged, Gödöllő – helyi rendezvényein nyújt személyes pénzügyi tanácsadást és hasznos információkat a Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetsége, a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület, a Pénzügyi Ismeretterjesztő és Érdek-képviseleti Egyesület, valamint a SZÓ-TÉR Egyesület. Ezen felül a K&H Alapítvány 47 hátrányos helyzetű térség több helyszínén szervez a pedagógusok továbbképzésére Pénzügyi Tudatossági Napot, elősegítve ezzel a gyermekek pénzügyi oktatásának fejlesztését.

A nyertes pályázatok révén a fővárosban, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében középiskolásoknak szóló pénzügyi kultúrát erősítő interaktív előadásokat tart a Magyar Református Szeretetszolgálat Egyesület. A Tudatos Vásárlók Egyesülete a fiatalok pénzügyi műveltségének szórakoztató fejlesztése érdekében pedig online pénzügyi társasjátékot fejleszt ki.

A pénzügyekben járatlan, szociális nehézségekkel küzdő fővárosi családok számára a Józsefvárosi Szabadidős Egyesület egy mentor-programmal nyújt segítséget a pénzügyi ismeretek fejlesztése, illetve a mindennapi pénzügyekben történő önálló döntéshozatal területén.

– MTI –