MMA közgyűlés – Átadták a köztestületi díjakat

Budapest – Átadták a köztestületi díjakat, valamint a résztvevők elfogadták az elnök, az elnökség, a tagozatok, a bizottságok és a főtitkár beszámolóit a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 2016. évi első rendes közgyűlésén kedden a pesti Vigadóban.

Az MMA Életműdíját Pap Gábor Magyar Örökség díjas művészettörténész, irodalomtörténész; az MMA Nagydíját Balassa Sándor Kossuth-díjas zeneszerző, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja; az MMA Aranyérmét Jelenits István Széchenyi-díjas piarista szerzetes, teológus, író, tanár; az MMA Művészeti Írói Díját Eősze László Széchenyi-díjas zenetörténész, az MMA rendes tagja; az MMA Kováts Flórián Emlékérmét Matitsné Vigh Marianne, az MMA Zeneművészeti tagozatának titkára vehette át.

A közgyűlésen Kucsera Tamás Gergelyt, a jelenlegi főtitkárt választották meg a főtitkári feladatok ellátására 2016. november 5. és 2021. november 4. közötti időszakra. A résztvevők elfogadták az elnök, az elnökség, a tagozatok, a bizottságok és a főtitkár beszámolóját a 2015. évi munkáról.

A napirendi pontok között szerepelt többek között a 2016. január 1. óta eltelt időszakra vonatkozó elnöki és testületi tájékoztató, valamint az MMA 2015. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló beszámoló.

A tagok elfogadták egyebek mellett a 2016. évi elemi költségvetésről, valamint a tagozati díj elnevezéséről és az oktatási, képzési, tudományos területen adományozható elismerő oklevelekről szóló előterjesztéseket is.

Fekete György, az MMA elnöke a tájékoztatójában elmondta: a nemzetközi akadémiák közül elsőként a krakkói Lengyel Művészeti és Tudományos Akadémiával írt alá együttműködési megállapodást a Magyar Művészeti Akadémia.

Kitért az MMA Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Bizottságában betöltött szerepéről, az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára megjelent pályázatról, valamint a szakmai programok támogatására kiírt, még nem elbírált pályázatról is.

Emlékeztetett, hogy a Műcsarnokban megnyílt a harmadik nemzeti szalon Képek és pixelek címmel, és már megkezdődtek a negyedik szalon előkészítő munkálatai is.

Zajlik a Budakeszi úton az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézetének a jövőben otthont adó Hild-villa felújítása, miközben a Ferenciek terén található irodában már komoly feltáró munka folyik – fogalmazott az elnök. Mint mondta, építési engedély alatt áll az Andrássy úti székház épülete, emellett a “világ legszebb” tervének nevezte a Liget-projektet.

Az MMA emléknappal és tárlattal tisztelgett az év elején elhunyt Zsigmond Vilmos operatőr előtt, de Nemeskürty István professzorról is megemlékeztek. Tárlat nyílt moldáviai művészek alkotásaiból, a programbizottság pedig arról tárgyalt, hogy milyen kiállítási terv lesz érvényben 2017-ben – foglalta össze Fekete György.

A közgyűlésen bemutatták a kutatóelméleti intézetnek helyet adó Hild-villa felújításáról készült kisfilmet is.

– MTI –

Címkék: ,hirdetés