Mladá Fronta Dnes: egyre népszerűbbek a cseh iskolák a lengyelek körében

Prága, 2012. július 10., kedd (MTI) – Egyre népszerűbbek a cseh határ mellett élő lengyelek körében a cseh óvodák és általános iskolák – írja a Mladá Fronta Dnes című cseh napilap.

 

A prágai újság szerint erre első ízben a varsói Gazeta Wyborcza hívta fel a figyelmet, amely szerint a jelenség legfőbb oka valószínűleg az, hogy a cseh oktatásügyi intézmények felszerelés tekintetében sokkal jobban állnak, mint a lengyelek, s a diákokhoz való viszony is sokkal nyitottabb, mint a lengyel oktatási intézményekben.

Az 1918-ban kettészakított sziléziai város – a cseh Cesky Tesín és a lengyel Cieszyn – cseh önkormányzatának szintén ilyen tapasztalatai vannak. “A helyzet lényege, hogy Cieszynben sokkal kisebb az óvodák kapacitása, mint nálunk” – mondta a lapnak Dorota Havlíková, a város cseh részének szóvivője. “Ami az általános iskolákat illeti, a lengyelek számára nagyon vonzó, hogy míg náluk minden könyvet meg kell venni, a cseh iskolákban ezeket a tanulók csak kölcsönzik. A különféle illetékek is alacsonyabbak, mint Lengyelországban” – magyarázta Havlíková.

Szerinte a lengyelek körében nagy kedveltségnek örvendenek a csehországi művészeti iskolák. “A cseh oldalon sokkal szélesebb a választék. A lengyeleknél például a gyerekeknek nincs lehetőségük balettet tanulni. Ráadásul ezek az iskolák is olcsóbbak nálunk” – egészítette ki a szóvivő.

A kétnyelvű határszélen nyelvi problémák nincsenek, a tanítók és a gyerekek többsége is beszéli a másik nyelvet – mutat rá a lap.

A cseh oktatási minisztérium tud erről a helyzetről, s nem lát semmi problémát. “A lengyelek az Európai Unió polgárai, s joguk van arra, hogy a csehekkel azonos feltételek mellett jussanak hozzá a művelődéshez” – áll a minisztérium állásfoglalásában.

Cesky Tesín önkormányzata, hogy megelőzze az esetleges vitákat, problémákat, úgy döntött: a helyi óvodákban és általános iskolákban a beíratáskor előnyben kell részesíteni a helyi lakosok gyerekeit, de ha maradnak szabad helyek, azokat minden gond nélkül be lehet tölteni lengyelországi gyerekekkel.

 

 

kjk \ knc \ ksy

 

MTI

Címkék: