Mivel spórolhatunk milliókat?

Akt.:
Mivel spórolhatunk milliókat?
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Dönteni kell: olcsó vagy inkább biztonságos forinthitelt választunk?

A bankoknak április végéig kell a legtöbb devizahiteles ügyfelük részére megküldeni az elszámolási leveleket. Több százezren csak a következő hetekben tudják meg, hogy az elszámolás és forintosítás után mennyire csökkent a fennálló tartozásuk és a törlesztőrészletük.

Választhatunk

Aki nem elégedett, az választhat kedvezőbb hitelt vagy olyat is, ahol több évig fixálva van a törlesztő. Milliókat spórolhatunk, ha fixált törlesztőrészletű hitelünk van és a következő években elszállnak a kamatok. Sokan nem tudják, de az automatikusan forinthitellé konvertált devizahitel kamata a 3 havi bankközi kamatlábhoz, a 3 havi BUBOR-hoz van kötve, ami annyit jelent, hogy ha a jegybanki alapkamat változni fog, akkor negyedéves késéssel a forinthitelünk törlesztője is átárazódik. A közeljövőben még további kamatcsökkenések várhatóak, ám ha visszatekintünk az elmúlt 10 évre, akkor láthatjuk, hogy kedvezőtlen gazdasági helyzetben drasztikusan megdrágulhat a hitelünk.

Általánosságban 1 százalék kamatemelkedés 8 százalékos törelsztőrészlet növekedést okozhat, így mivel a lakáshitelek átlagos futamideje több, mint 10 év, előfordulhat, hogy a most nagyon kedvező törlesztőrészlet pár év múlva akár 20-30 százalékot is emelkedhet. Habár az új forinthitelek olcsóbbak, mint anno a devizahitelek és már az árfolyam miatt sem kell aggódnunk, nem biztos, hogy a kiszemelt kamatokat mindenki megkaphatja. Amíg az új banknál nem kapunk hivatalos igazolást, hogy biztosan kiváltják a hitelünket a kinézett kondíciókkal, addig ne mondjuk fel a régi hitelt.

HBN