Mitől olcsóbb a sertéshús?

Budapest – Minden egyes eladott hízósertésen 4-5 ezer forint vesztesége keletkezik a gazdának.


Miközben a vásárlók árgus szemekkel azt figyelik, hogy a sertéshús ÁFA-jának 22 százalékos csökkentése vajon milyen mértékű áresést hoz, egyre több sertéstartó kezdi felszámolni a sertéstelepét, kiüríteni az óljait, ugyanis úgy ítélik meg, hogy rajtuk már az áfacsökkentés remélt pozitív hatása sem segít – állítja a Mezőgazdasági Termelők Országos Szövetsége.

Nem fizették ki

Ennek az az oka, hogy a sertésfelvásárlási árak az elmúlt év végén összeomlottak, pár hét alatt 20 százalékos áresés következett be, ráadásul a termelők egy része a leszállított sertéseik árát sem kapta meg, mivel felszámolásra kerül a feldolgozó, ahova értékesítettek. Ráadásul – épp az alacsony sertésárak miatt – jelen helyzetben a termelők által is várt ÁFA csökkentés fogyasztói árakra gyakorolt hatása is nehezen lesz lekövethető, mivel az alapanyagár csökkenése önmagában is mérsékli a fogyasztói árakat. Így nem lehet tudni, hogy a boltok polcain a sertéshús ára az ÁFA csökkenés, vagy az alapanyagár csökkenése miatt mérséklődik. Az ÁFA csökkentéssel jól járhat a vásárló (csökkenek a fogyasztói árak) és a termelő is (nő a kereslet), de ha az árcsökkenés nagyrészt a termelői árak csökkenéséből fakad és az ÁFA csökkenés eredménye máshol csapódik le, akkor az se a termelőnek, se a fogyasztónak nem jó. Csak remélni lehet, hogy nem csúszik félre – a céljait tekintve általunk is támogatott – intézkedés, csak remélni lehet, hogy nem az importhúsok fogyasztása fog még tovább emelkedni.

Ötéves mélypont

Az ötéves mélypontra zuhant felvásárlási árak miatt a termelők vesztesége napról napra nő, minden segítségre szükségük van, mivel jelen pillanatban minden egyes eladott hízósertésen 4-5 ezer forint veszteségük keletkezik. A rendkívül kritikus helyzet a MOSZ elengedhetetlennek tartja, hogy a sertéstartók területalapú támogatásait és a zöldítést legkésőbb januárban fizessék ki, a sertés állatjóléti és tenyészkoca támogatás összegét emeljék a maximális összegre. Meg kell szüntetni a Vidékfejlesztési Program diszkriminációit és az alaptámogatás elvonását is.

HBN