Mitől betegszenek meg a magyar gyermekek?

Mitől betegszenek meg a magyar gyermekek?
© Illusztráció: AFP / Loic Venance
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A megbetegedések tizedéért a nem megfelelő táplálkozás tehető felelőssé.

Újszülöttkori megbetegedések, mentális problémák, viselkedési zavarok, táplálkozási hiánybetegségek, bőrbetegségek, balesetek és fertőző betegségek – ezek mind felkerültek a gyerekbetegségek hazai toplistájára; az elemzésből kitűnik, nagy a szülők felelőssége, hiszen az esetek jó része megelőzhető lenne a megfelelő táplálkozási szokások és életvitel kialakításával.

A megbetegedések tizedéért a mennyiségileg és minőségileg sem megfelelő táplálkozás tehető felelőssé. Az egyik legjellemzőbb ezek közül a vashiányos vérszegénység, de az öt év alatti gyerekek esetén a kórosan alacsony testsúly is jellemző, amelyek mind további egészségügyi problémákat okoznak hosszú távon. A mentális és viselkedési zavarok a 15 év alatti korosztály 11százalékát érintik. Ezen belül nagyjából hasonló aránnyal vannak jelen a depressziós, a szorongásos és a viselkedési problémákkal küzdő gyerekek. Sajnos ezen problémák egy részéért a szülők tehetők felelőssé. Az alkohol- és droghasználat, az erőszakos viselkedés, a szexuális bántalmazások ugyanis mind jelen vannak a kiváltó okok között.

A negatív környezeti hatások szintén jelen vannak a gyerekbetegségek okai között. Ide tartozik például a légszennyezettség, a beltéri szilárd tüzelési égéstermékek, a kültéri porszennyezettség, valamint az egészséges ivóvíz és csatornázottság hiánya.

HBN