Mit tud Hajdú-Bihar, amit a többi megye nem?

Alpok-Adria szépségverseny a hajdúszoboszlói strandon
Alpok-Adria szépségverseny a hajdúszoboszlói strandon - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Dél-Alfölddel holtversenyben, régiónk első a turizmus bővülésében, de a megyei eredmények jobbak a régiós átlagnál is.

A Központi Statisztikai Hivatal előzetes adatai szerint idén az első háromnegyed évben a tavalyinál 10,8 százalékkal több éjszakát töltöttek el az észak-alföldi szálláshelyeken a vendégek, akiknek a száma 10,4 százalékkal volt több az elmúlt évinél. Erről Katona Ilona, a Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatója beszélt szerdán az IKON Streetben, ahol elhangzott, a tájékoztató helyszínét azért tették oda, mert a nemrégen nyílt vendéglátóhely főprofilja, az egy hónapja hungarikummá nyilvánított debreceni páros kolbász népszerűsítése.

Turistacsalogató étel

Ahhoz, hogy az elért eredményeket fokozni lehessen, az eddigi kínálaton felül újabb turistavonzó attrakciók szükségesek, amihez a gasztronómia régiónkban is jó lehetőségeket kínál. A gyorsétterem társtulajdonosa, Balogh Károly szerint a nürnbergi kolbászhoz vagy a pármai sonkához hasonlóan megfelelő marketinggel a debreceni páros is lehet önmagában turista csalogató csemege a külföldieknek.

Jövőre Budapesten is

Ehhez kapcsolódva Pataky Péter séf arról számolt be, hogy jövő év májusában Budapesten rendezik meg a világ egyik legnagyobb szakácsversenye, a Bocuse d’Or európai területi döntőjét, ahol az IKON is ott lesz a legjobb vidéki éttermek között, melyek két napon át vendégül látják a résztvevőket. Így a szakma krémje és a szakírók messzire vihetik hírét a debreceni párosnak és a hortobágyi vízi bivalyból készült gulyásnak.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

A kulináris élvezetek egyébként is központi helyet kapnak a jövő évi turisztikai kínálatban, hiszen – mint arról Katona Ilona beszámolt – 2016 hivatalosan is a „Gasztroélmények éve” lesz.

Hajdúszoboszlón a vendégek, Debrecenben az eltöltött éjszakák

Az Észak-alföldi Régióban januártól szeptember végéig 573 ezer 547-en töltöttek el összesen egymillió 603 ezer 142 éjszakát, ami összehasonlítva az előző év hasonló időszakával 10,4, illetve 10,8 százalékos növekedést mutat. Ehhez kapcsolódva kérdeztük Katona Ilonát a hajdú-bihari helyzetről. Kiderült, az érintett három megye átlagánál is jobb.

Az már megszokott, hogy ebben a régióban vezető szerepet játszik, sőt országosan is a legjobbak közé tartozik Hajdúszoboszló. A fürdővárosban idén sem állt meg a fejlődés, hiszen a tavalyi 639 ezer 435-höz képest idén 688 ezer 302 éjszakát töltöttek el a vendégek. Igaz a 7,6 százalékos a növekedési aránnyal a megyei átlag alatt marad, de ha figyelembe vesszük, hogy a fürdőváros így is egymaga jóval több mint a felét jegyzi az egy millió 7 ezer 204 hajdú-bihari vendégéjszakának, akkor ez a teljesítmény is megsüvegelendő. Még akkor is, ha a megyei növekedés a tavalyi 943 ezer 922 éjszakáról 11,36 százalékos. Ehhez kellett a debreceniek átlag feletti, 26,75 százalékos eredménye is, a megyeszékhelyen 224 ezer 229-ről 309 ezer 572-re nőtt az eltöltött éjszakák száma.

Nemhiába fejlesztettek

A városban megfordult vendégek növekedési arányában már nem ennyire kedvező a változás, de a 120 ezer 855-tel elért 11,49 százalék így is a régiós és a megyei (11,43 százalék) fölött van. Hajdúszoboszlón ez a növekedési arány 11,35 százalék (178 ezer 352-ről 202 530-ra). Katona Ilona szerint mindez köszönhető az elmúlt évben megvalósult fejlesztéseknek is.

HBN-ÉP

Címkék: ,