Mit tegyünk, ha a főnök csörget?

Mit tegyünk, ha a főnök csörget?
Csörög a telefon. Hirtelen görcsbe rándul a gyomrunk, megáll körülöttünk a levegő, és kiver a veríték? Miért miért? Ránézünk a kijelzőre, és megnyugodva állapítjuk meg, hogy ez csak egy haver.

Alig rakjuk le, már kaphatjuk is fel a mobilt. Az eredetileg relaxációs dallam hallatán azonban ismét nem rendeződik pulzusunk.

Nem is csoda, hiszen azok, akik stresszes munkát végeznek, sokat telefonálnak, esetleg a főnökük terrorizálja őket gyakran a nap folyamán, bizony egy nagyon egyszerű tanulási folyamatnak válhatnak az áldozatává.

Pavlov tanulmányozta a kutyák emésztését. Hogy jön ez ide? A nyálelválasztásuk vizsgálata közben észrevette, hogy nem csak a táplálék elfogyasztásának vagy látványának a hatására indul be a nyálelválasztás. Amenniyben ugyanis az etetést egy csengőszó előz meg huzamosabb ideig, idővel már maga a csengő hangjának hatására elkezdődik a nyálelválasztás.

Így ha a telefonáláshoz sok negatív élmény kapcsolódik, bizony előbb-utóbb összeszorul a gyomrunk a csengőhangra is.
Így nem árt néha váltani. Ám ezzel csak toljuk magunk előtt a problémát, és lassan az új dallamra is éppen olyan stresszesen forunk reagálni, mint az előzőre.

És minél többön végigzongorázzuk magunkat, annál nagyobb az esélye, hogy ha egy összejövetelen megszólal a zene, szorongani fogunk pár pillanatig.

A Haon tippje:
Állítsunk be az idegességet kiváltó embereknek másik dallamot, mint azoknak, akiket szeretünk, és örülünk, ha hívnak minket. Így elkerülhetjük a felesleges sztressz- tényezőt.