Mit szólsz, Albert?

Mit szólsz, Albert?
Mit szólsz, Albert, pénteken felavatták a követ, amin a te egész alakos szobrod áll majd! Jó kis hercehurca kerekedett köré. Komédiának vagy tragédiának neveznéd?
Ratalics László jegyzete.

„A hazaszeretet ott kezdődik, amikor egymást szeretik azok, akik egy hazában élnek. De ezt olyan nehezen értik meg az emberek.” Nehezen bizony, kedves grófom, s nem is vagyok benne biztos, hogy ha felidézem tőled e sorokat, sok évtizeddel azután, hogy papírra vetetted, nem néznek-e bolondnak mindkettőnket. Írd csak le a szót, hogy szeretni, ma, s meglásd, már holnap a torkodnak ugranak.

Mit szólsz, Albert, pénteken felavatták a követ, amin a te egész alakos szobrod áll majd! Jó kis hercehurca kerekedett köré.

Komédiának vagy tragédiának neveznéd? Akiknek köze volt hozzád, a műveidhez, az ideáidhoz, azt mondták, szobrot érdemelsz. Számítasz, látod? A belvárosban akarták, jó helyen, nem unatkoztál volna, Debrecen nyüzsgőbb, mint valaha. Aztán néhány politikus, vagy kik, úgy döntöttek, szívjál inkább jó levegőt; Ady, Krúdy, Móricz társaságában, a Nagyerdőn. Mert szerintük legalább olyan jó író vagy, mint ők. Most boldog vagy? Lelkesen ünnepeltek, győzelmi mámort újságolt a hideg szél.

De tudom, te, aki a Magyar Királyi Lovasság érdemdús alhadnagyaként kétszer megkaptad a vaskeresztet, nem csak a jóra vagy kíváncsi. Nos, nem kertelek Albert, sokan furcsállják – nem feltétlen rossz szándékkal –, hogy bár nem olvasott még téged olyan túl sok magyar, már szobrod van a legnagyobbak között. Én azért szurkolok neked, s drukkolok, hogy egyszer megszeretik egymást ezek a magyarok. Addig, gróf úr, nekünk, kik várunk türelmesen, békével, nekünk a kő marad.

  • Ünnepségek a Wass Albert emlékévben