Mit mondjunk a gyereknek a veszélyről?

Fiatalok a Campus Fesztiválon
Fiatalok a Campus Fesztiválon - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Minden szülő életében van egy pillanat, amikor el kell engednie a gyermekét az első fesztiváljára.

Szülőként jogosan féltjük, hogy bajba sodródik a gyerekünk. Olyanba, amelynek akár drámai következményei lehetnek. Természetes, hogy mi féltjük, ő pedig nem érti, miért aggódunk már megint. A folyamatos tiltás azonban – ezt réges-régi tapasztalat mutatja – előbb-utóbb a visszájára fordul. Van viszont néhány egyszerű módszer, amellyel hathatunk a gyermekünkre.

Felelős emberként

„Mindenekelőtt éreztessük vele, hogy már nem gyerekként, hanem felelős emberként tekintünk rá” – tanácsolja Beck Andrea, gyermek- és tinédzserszemlélet-fejlesztő könyvek szerzője.

Nem elég tudni, hogy kikkel marad ki gyermekünk, lehetőség szerint ismerni is kell őket. Beszéljünk velük indulás előtt, és hangsúlyozzuk, hogy egymásra vannak utalva, vigyázzanak egymásra, és ha lehet, egyikük se maradjon egyedül sehol! Biztosítsuk őket róla, hogy negatív következmények nélkül és mindig számíthatnak ránk. Bármi történjék is, ne féljenek azonnal segítséget kérni tőlünk! Ehhez szükség van a telefonszámok cseréjére.

Nem kell riogatni!

„A Vigyázz magadra! helyett nagyobb visszatartó erő, ha azt mondjuk, ne csináljon semmi olyat, amit nem látna szívesen később a neten” – mondta Beck Andrea. Nem kell riogatni a gyereket, de meg lehet neki mutatni olyan fiatal lányok, fiúk eseteit, akikkel különféle szörnyűségek történtek. És persze mondjuk el azt is, hogyan kerülheti el a kiszolgáltatott helyzeteket.

Lányos és fiús szülők is pironkodnak előhozakodni a témával, ám megkerülni nem lehet. Talán meglepőnek hangzik, de a legjobb, ha mi veszünk óvszert a gyereknek és adjuk oda neki. Már csak azért is, mert „ez egy jó alkalom arra, hogy szülő és gyerek legalább pár percig őszintén beszéljen a szexről, a nemi úton terjedő betegségekről, a védekezésről, és arról, hogy nem kötelező megtenni, csak mert a másik azt akarja” – mondja Beck Andrea. Ha kínosnak érezzük ezt a beszélgetést, vagy nem érezzük magunkat elég felkészültnek hozzá, akkor bevonhatunk egy nőgyógyászt, vagy kezébe adhatunk egy erre alkalmas könyvet.

Az alkoholról is mindenképpen kell beszélni. Ne tiltsuk abszolút módon az alkoholfogyasztást, de hívjuk fel a figyelmet a veszélyekre és a mértékletességre. Magyarázzuk el, hogy ne keverje a különböző alkoholos italokat és figyelmeztessük, hogy mások miket keverhetnek a kibontott italába.

Joga van nemet mondani

„A legfontosabb, hogy verjük a gyerek fejébe: nem kell semmi olyat megcsinálnia, amit ő nem akar! Joga van nemet mondani, eljönni, felállni. Ismerje fel, milyen bátor dolog, ha nemet mondva kiáll magért, vagy másért, legyen szó egy gólyatábori «csicsikáztatásról», vetkőzésről, vagy bármilyen más helyzetről. Nem szabad, hogy a gyerekek azt gondolják, saját akaratuk ellenére csak azért meg kell csinálniuk valamit, mert különben nem lesznek barátaik, vagy kizárják őket a közösségből” – mondja az írónő.

Megannyi felkészülés és beszélgetés ellenére is sodródhat gyermekünk olyan helyzetbe, amikor segítségre lesz szüksége. Bátorítani kell, hogy baj esetén azonnal kérjen segítséget, és mi ott leszünk! Ehhez legyenek gyors­hívóra állítva a telefonján a szülők és barátok, valamint közöljük vele a segélyhívó számát. Megnézhetjük együtt és előre a térképet, hogy egy fesztiválon hol kérhet elsősegély ellátást, vagy rendőri segítséget.

És ha megtörtént a baj, a legfontosabb, hogy ne hibáztassuk a gyereket! Nem jó, ha egy ilyen helyzet utáni első reakciónk a „Többet biztosan nem mehetsz sehová!” kijelentés, netán hibáztatás lenne.

ÉM