Mit jelent az intelemetrikus szám?

Debrecen – A Debreceni Egyetem kutatója azt vizsgálja, milyen mértékű szerepet játszik életünkben az internet.

Húsz gyorsan megválaszolható kérdést tartalmaz a Debreceni Egyetem Neveléstudományok Intézetének igazgatóhelyettese, Buda András által kidolgozott teszt, mely az így kapott intelemetrikus szám alapján óvatos, kezdő, haladó, behálózott és függő kategóriákba sorolja a válaszadókat.

– Régóta foglalkozok az információs és kommunikációs technológiák oktatási felhasználásával illetve életünkben játszott szerepével. Különböző módokon vizsgáltam már a kérdéskört, de szerettem volna egy olyan könnyen, gyorsan kiölthető tesztet is készíteni, mely a kutatási hasznosulás mellett egyfajta tükröt tart a kitöltők elé, azzal szembesít, hogy milyen tevékenységeket végzünk a digitális világban. A kérdések egyik része a napi használattal kapcsolatos, míg a második rész a ritkábban végzett cselekedetekre irányul – tájékoztatott Buda András.

A kérdések között megjelennek többek közt kommunikációval, közösségi oldalakkal, szabadidővel, elektronikus ügyintézéssel és online vásárlással kapcsolatos elemek, de arra is válaszolni kell, hogy a reggeli felkelés után hány perccel kapcsolódunk az internetre.

Az eddigi, több mint háromezer feldolgozott tesztből kiolvasható, hogy az ötven év felettiek egy része több tartalmat oszt meg napi szinten a közösségi oldalakon, mint a fiatalok, akikről viszont az derült ki, hogy kommunikációra az e-mailt alig használják. Buda András felhívta a figyelmet arra, hogy a tesztet három-négy éven belül, az új megoldások, tevékenységek megjelenésével szükséges lesz felülvizsgálni.

Az anonim kitölthető teszt az ezen az oldalon érhető el.

– Debreceni Egyetem –