Mit hoz az idő

Mit hoz az idő
© Fotó: Matey István
Mi az, ennek most akkora hírértéke van, kapom fel a fejem, amikor már sokadik alkalommal szólítanak meg ismerősök az aznapi időjárás alakulását firtatva, amint meglátnak az utcán az elővigyázatosságból magamhoz vett esernyővel. Fábián György írása.

Tényleg ennyit jelent ma egy esernyős ember látványa?

Eszembe juthatott volna az az értekezlet, amelyen akkori mesterünk azzal gyújtott fényt az elménkben: – Nem fogjátok elhinni, de ami még mindig nagyon érdekli az embereket (és fogalmam sincs, mi lehet ennek az oka), az az időjárás.

Lehet, hogy tényleg ez a jövő. Esernyőt lóbálva jönni-menni a téren. Vagy mint az időjós béka. Kuksol a befőttesüvegben, lesik, hogy felmászik-e a létrán vagy sem, s találgatják, ez mit jelent, lesz-e eső; gond csak akkor van, ha félrekuruttyol.

Az időjárási helyzet márpedig fokozódik. Minden, ami jó, az hamarabb jött az idén, az orgona, a gabona, a szőlő. A cserebogár, a parlagfű. A madárfütty járta parkokban már egy ideje csend honol, a kis tollas dalnokok augusztus végi szilenciuma; oszladozni készül a nyár?

Nem biztos. Azt olvasom a minap, ősz talán nem is lesz, a nyár pedig tartani fogja magát, mint a szamuráj, akivel elfelejtették közölni, hogy vége a háborúnak. Hoppá, hiszen jóformán a tavasz is kihagyott minket az idén! Aztán majd megint márciusban lesz egy kis tél? Ki tudja ezt már követni?!

Lehet, hogy érdemesebb volna bevezetni hazánkban az egy évszakot. A gazdaság nem függene a szüntelen váltás kiszámíthatatlan hatásaitól. Az új rendszerhez igazodó fajták kinevelése a kutatás-fejlesztés húzóágazata lehetne. Folyamatosan dőlne a termés. A szervezetnek sem kellene állandóan alkalmazkodnia.

Fábián György