Mit figyel a szupertraffipax?

Akt.:
Az eszközök április 5-én reggel 8-tól üzemszerűen működnek
Az eszközök április 5-én reggel 8-tól üzemszerűen működnek - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A kamerák által küldött bírságok bizony nem a helyszínen kiszabott „olcsóbb” tételek lesznek.

Sok más szabálytalanság mellett a biztonsági öv becsatolására, vagy a kézből telefonálásra is figyelni fognak az új kamerák az utak mentén. Az új kamerarendszer élesítése kapcsán minden közlekedőt két kérdés foglalkoztat leginkább: hol vannak a telepített szupertraffipaxok, és az egyes szabálysértések elkövetői milyen összegű bírságra számíthatnak.

Röpködnek a tízezrek

Sebességtúllépés kapcsán a már évek óta ismert 30–300 ezer forintos csekkek érkezhetnek, ebben tehát különösebb újdonság nincs. Drága mulatság lesz viszont a leállósávban történő autózás, amit alkalmanként 100 ezer forintos tétellel számláz a rend­őrség. Ugyancsak komoly summa, 40-60 ezer forint fizetendő akkor, ha a szuper­traffi azt érzékeli, hogy lejárt műszaki vizsgával veszünk részt a közúti járműforgalomban.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

A hazai átlagfizetések ismeretében 60 ezer forint tekintélyes summa, márpedig ennyit kell „leszurkolnia” annak, aki a vasúti átjáró tiltott jelzését figyelmen kívül hagyja. Alig kevesebbre, 50 ezer forintra taksálta a jogalkotó a hagyományos közlekedési lámpa pirosán áthajtásért járó bírság összegét, és ugyanennyit kell fizetnünk április ötödike után a kötelező haladási irány megszegéséért.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Egységesen 30 ezer forintért „fotózkodhatunk” a buszsávban haladva, a behajtási tilalmat megszegve, a záróvonalat átlépve, illetve vezetés közben kézből telefonálva. Ha valaki nem halad, csak megáll a leállósávban (indokolatlanul), az 40 ezer forintba, ugyanez a buszsávban 20 ezer forintjába kerül. Meglepő, hogy legfeljebb 20 ezer forint fizetendő a biztonsági öv be nem kapcsolása miatt, de ha valaki csupán lakott területen mulasztja el az övcsatolást, az akár 10 ezer forinttal is megúszhatja.

Éjjel-nappal figyel

Április ötödikétől nem érdemes kísérteni a sorsot, hiszen a Véda rendszer kamerái éjszaka is „élesek”, igen zord időjárás szükséges ahhoz, hogy ne „lássanak” megfelelően. Amit még érdemes tudni, hogy átlagsebesség-mérést (legalábbis egyelőre) az új kamerahálózattal sem alkalmaz a rendőrség. A közlekedési hatóság egyébként folyamatosan hangsúlyozza, hogy nem a pénzgyűjtés, hanem a közlekedésbiztonság javítása, a közlekedési mortalitás (halálozás) csökkentése a célja az új ellenőrzőrendszerrel. Ezek után csak remélhető, hogy a 160 mobil sebességmérővel és minden kapcsolódó rendszerrel együtt 14,5 milliárd forintba került (az Európai Unió által finanszírozott) Véda rendszer valóban meghozza majd a kívánt hatást.

HBN–PA


Véda: mit kell tudni róla?

A Véda – Közúti Intelligens Kamerahálózat automata közlekedés-ellenőrző rendszer Magyarország teljes területét lefedi. A kamerahálózatot tavaly március 26-tól használja a rendőrség a sebességtúllépésen kívül egyéb közúti szabálysértések automatikus rögzítésére. A közutak ellenőrzését mozgatható és telepített ellenőrzési pontokkal valósítja meg. A hálózat változtatható helyű ellenőrzési pontjai, az ARH CAM-S1 kamerák. A 160 darab mindent látó traffipax bevezetésének első szakaszában méri a járművek sebességét, és forgalmat is számol. A torlódásról jelzéseket továbbít és egy rendszámfelismerő modullal kiegészítve a jogsértésekről szóló információkat is azonnal a központba juttatja.

A második fázisban (április 5-től) a kamerák további ellenőrzési funkcióit kapcsolják be: érzékelni fogja a tilos jelzésen áthajtást, a záróvonal átlépését, a kötelező haladási irány és a behajtási tilalom megszegését, valamint a buszsávban és a leállósávban való közlekedést. Pórul járhatnak azok is, akik kihangosító nélkül telefonálnak, vagy nem kapcsolják be a biztonsági övüket. A rendszámfelismerés segítségével pedig kiszűrik majd azokat, akiknek lejárt a műszakija, vagy nincs befizetve a kötelező felelősségbiztosítása.


Végleges: itt lesznek a fix traffipaxok Borsodban és Hajdú-Biharban

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar – Már 86 darab fix telepítésű Véda közúti intelligens kamera felszerelési helyét véglegesítette a rendőrség.

Végleges: itt lesznek a fix traffipaxok Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg – Az összes fix telepítésű Véda közúti intelligens kamera felszerelési helyét véglegesítette a rendőrség.

Videó: Nagyon észnél kell lenni a fix traffiknál – egy rossz mozdulat, és jöhet a büntetés

Animációval mutatja be a rendőrség, hogyan büntet majd a fix traffipax.