Borsod-Abaúj-Zemplén

2008.04.01. 08:54

A régi már nem „üli” meg a helyét

<p>A 13 évvel ezelőtti – ma már elavultnak számító – szabványok szerint gyártott gyerekülések használatának betiltására hívta fel figyelmet a ADAC német autóklub.&#160;<A href="http://video.boon.hu/members.darios/flv-gyerekules-toresteszt.flv/viewer.html" target="_blank"><IMG height="13" src="http://www.boon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" widht="13" /></A></p>

Az április 1-től életbe lépő változás nem csupán Németországban, hanem egész Európában, így Magyarországon is érvényes. Lényege, hogy mától nem használhatók a korábbi ECE 44/01 és ECE 44/02 szabvány szerinti biztonsági gyerekülések és ülésmagasítók, ugyanis azok az új biztonsági előírásoknak már nem felelnek meg. A jelenleg forgalomban kapható biztonsági gyerekülések és ülésmagasítók egyébként már a kicsik biztonságát jobban védő 44/03 és 44/04 szabványű ülések. Hogy milyen típusú a gyerekülésünk, azt a vásárlási tájékoztatóban, illetve az ülésen is fel kell, hogy tüntesse a gyártó.

Csak az új

– Nálunk már csak az új szabvány szerint gyártott gyerekülések és ülésmagasítók kaphatók, ezt a terméken elhelyezett címke is feltünteti - kaptunk a tájékoztatást Soltész Norberttől, az egyik babaszakáruház értékesítőjétől. – Ennek a jelzésnek a megléte kötelező, e nélkül nem is lehet forgalomba hozni.
Megtudtuk: az új szabvány szerinti ülések sokkal biztonságosabbak mint a korábbiak és már évek óta ezeket forgalmazzák, de hogy a korábbi szabványú rendszereket meddig forgalmazták, arra nem kaptunk választ. A kérdéssel a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz fordultunk, tudakolva, ha az évekkel ezelőtt vásárolt ülésen nem jelzi címke (lekopott) a szabvány számát, akkor honnan tudható, hogy megfelelő-e vagy sem? Kérdésüket nem tudták megválaszolni, ígérték: utánajárnak.

Nem nézik

A német autóklub tájékoztatása szerint pénzbírsággal sújtják azokat, akik a régi biztonsági rendszereket használják, hogy miként arról kérdeztük a B.-A.-Z. megyei rendőr-főkapitányságot. Dobi Tamás szóvivő arról tájékoztatott: a rendőrség a KRESZ-szabályokat alkalmazza ellenőrzései során, tehát a biztonsági rendszer meglétét és szabályos használatát ellenőrzik.


Tudta-e?
A biztonsági gyerekülés használata 2002. óta kötelező a személyautó hátsó ülésén utazó, 12. életévét be nem töltött és 150 cm-nél alacsonyabb gyermek szállítása esetén.


Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!