Mire kíváncsi a revizor, ha épp ellenőriz?

Debrecen – Fókuszban a csalárd értékesítési láncok; idén először jobban járnak a megbízható adófizetők.


A gazdaság fehérítése, a csalárd szándékkal létrehozott értékesítési láncok felderítése és az EKÁER-szabályok betartásának ellenőrzése három vezető vizsgálati terület az adóhatóság idei toplistáján. Ami persze nem azt jelenti, hogy más területeken dolgozók ne számíthatnának akár egy átfogó adóellenőrzésre – hívja fel a hazai vállalkozások figyelmét a MAZARS tanácsadó cég.

Megfigyelt építők

Újdonságot jelentenek az adózói minősítések mentén elváló vizsgálatok: a megbízható adózóknál például úgynevezett megelőző jellegű ellenőrzések, a kockázatos adózók esetében pedig visszatartó és kényszerítő jellegű vizsgálatok várhatók. Az elmúlt évekhez hasonlóan továbbra is meglehetősen nagy lesz a nyomás a nagy adózókon, nekik magas szintű kontrollt ígér az idén a szabálytalanul rögzített rakományok ellen is fellépő Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV). Továbbra is slágertéma lesz az úgynevezett transzferár-kötelezettségek vizsgálata, illetve az építőipari kivitelező cégek is kiemelt figyelemre számíthatnak.

Zsiványok nyomában

A NAV ellenőrzési célkitűzések között jelöli meg az adóelkerülési céllal létrehozott, valós tevékenységet nem végző, „csalárd adózók” beazonosítását. A nemzetközi árukereskedelem áfa- és jövedékiadó ellenőrzésén túl idén ugyancsak prioritást élvez a nem európai uniós határátkelő-helyeken bonyolódó teher- és személyforgalom ellenőrzése, valamint a fémkereskedelemmel, illetve hulladékgazdálkodással érintett adózói kör vizsgálata. Fokozott vizsgálatra számíthatnak a nemzetközi közúti áruszállításban résztvevők, ellenőrzik az engedély nélküli online játékokat és felkészültek az online kaszinójátékok és távszerencsejátékok ellenőrzésére is. Mindezek mellett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal tervei között szerepel a vállalatközi készpénzforgalom ellenőrzésének szigorítása, illetve a csőd-, felszámolási és kényszertörlési eljárás alatt álló adózók fokozott ellenőrzése.

HBN

Címkék: , ,hirdetés