Mire jó a parkolósegéd?

Detektorok a hivatali autókon
Detektorok a hivatali autókon - © Fotó: Varga Zoltán (DK)
Debrecen – Rendőrségi feljelentést tesz a DK politikusa a lézerblokkolós ügyben.

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció (DK) debreceni önkormányzati képviselője a helyhatóság Hatvan utcai garázsának udvarán szerdán tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy ha valaki vásárol valamit azért teszi, mert azzal célja van. Elmondta: kiderítette, hogy a három önkormányzati hivatali személyautóba épített Laser Interceptor LI nevű berendezések nemcsak a tolatásnál nyújthatnak segítséget, hanem a traffipaxok illegális zavarására, blokkolására is alkalmasak.

– Etikátlan, hogy önkormányzati gépkocsikba olyan eszközöket szereljenek be, amelyek használatát a törvény tiltja – jelentette ki. Hozzátette: olyan járművekbe amelyekbe már gyárilag beépítették a parkolósegédet, nem szerelünk fel újabb parkolósegédeket, mert nincs értelme. Az ellenzéki politikus szerint a köz pénzét nem lehet olyan eszközök vásárlására fordítani, amelyek nem a köz szolgálatában állnak. Állította: „ami úgy kelepel mint a gólya, úgy repül mint a gólya, olyan fészekben lakik mint a gólya, ráadásul fekete-fehér és nagy csőre van, az bizony a gólya”. A fentiek miatt Varga Zoltán a rendőrséghez fordul.

Dr. Szekeres Antal Debrecen jegyzője Varga Zoltán szavaira a helyszínen reagált. Elmondta: az DK-s képviselőnek is elküldött árajánlaton, a megrendelőn és a számlán egyaránt lézeres parkolósegéd szerepel. Arról is beszélt, hogy az eladó cég szerint a szóban forgó készülék a magyar jogszabályoknak megfelel, a lézeres sebességmérők előrejelzésére alkalmas, azokat zavarni nem tudja.

Ezután a jegyző kinyitotta a három szóban forgó autót és beindította a vitatott eszközöket. Azok azt mondták, hogy „lézer detektor bekapcsolva”.

– Állunk elébe bármilyen vizsgálatnak, mint ahogy eddig is álltunk, hiszen ezek az autók összességében több százezer kilométert futottak, részt vettek közúti rendőrségi ellenőrzéseken, időszakos műszaki vizsgákon és soha egyetlen hatóság sem kifogásolta ezeknek az előrejelző készülékeknek a gépjárművekbe való utólagos beszerelését – állította végül dr. Szekeres Antal, Debrecen jegyzője.

HBN-OCs
Vizsgálták a detektorokat
Debrecen - Míg múlt hét csütörtökön nem cáfolták, hogy akadnak hivatali autók, amelyeken lézerblokkolók vannak, hétfőn dr. Szekeres Antal jegyző már arról beszélt: az autókba épített lézeres eszközök csak jelzik a közelgő sebességmérést; ezt szakértői vizsgálat állapította meg. Varga Zoltánt (DK), az ügy kirobbantóját a válasz nem nyugtatta meg, az eszközök dokumentumait szeretné látni.


DK: lézerblokkolók vannak az önkormányzati autókon?
Debrecen – Varga kételkedik a legális használatban, az önkormányzat bírságokkal védekezik.

hirdetés