Mire is való a chia mag?

Akt.:
Mire is való a chia mag?
© Fotók: Getty Images
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Hamar felismerték a magban rejlő potenciált, amely megnövelte erejüket.

Néhány évvel a quinoa feltűnését követően újabb elfeledett, majd évszázadok után újra megtalált szuperélelmiszer tartja lázban a világot. A chia magot nemcsak a gluténmentessége, magas omega3-, omega6- és ásványianyag-tartalma teszi izgalmassá, hanem az is, hogy fogyókúrázók számára ideális.

A chia mag eredetéről, származásáról sok információ nem maradt fent, annyi feltételezhető, hogy a mentával távoli rokonságban lévő növény már több ezer éves múlttal bír, és sokáig egész Latin- és Dél-Amerikában termesztették és fogyasztották. Ennek feltételezhetően az az oka, hogy hamar felismerték a magban rejlő potenciált, amely megnövelte erejüket, így nem csoda, ha a magokkal elsősorban a harcosokat és a sportolókat kínálták.

A mag olyan értékes volt az aztékok idejében, hogy afféle valutaként is alkalmazták. A növény magjainak felhasználási körébe tartozott még az isteneknek való áldozat is. Ez okozta a magok vesztét, ugyanis a XVI. században megjelenő spanyol konkvisztádorok tudatosan elnyomták a helyi lakosok kultúráját, vallását, aminek a valláshoz kötődő termések, növények is áldozatul estek, ugyanúgy, ahogy a maja kultúrába szervesen beépülő quinoa is ekkor vált nemkívánatossá a spanyol hódítók szemében és tűnt el – a chia maggal együtt – közel 500 évre, csak a mexikói konyha egyes fogásaiban maradt fent.

Miért népszerű?

A mag népszerűségének több oka van. Egyrészt nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, másrészt kifejezetten magas az omega3 és omega6 zsírsav- és antioxidáns tartalma. A chia magban nagy mennyiségben található kalcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán is van benne.

A chia magnak jóformán semmi kalóriatartalma, magas a rosttartalma, hamar eltelíti a fogyasztóját és jóllakottságérzetet okoz, mert felszívja a vizet, sűrű géllé alakul, kitölti a gyomrot, és lassítja a szervezetbe jutó cukrok felszívódását, diétázóknak tehát ideális.

Mivel – a lenmaggal ellentétben – a chia mag emésztése nem okoz gondot a szervezetünknek, így a benne lévő értékes tápanyagok valóban hasznosulni tudnak. Fogyasztásának – a benne lévő tápanyagok figyelembe vétele mellett – optimális adagja nagyjából 4 evőkanál. A chia mag vásárlásánál figyeljünk oda, hogy csak fekete és fehér magokból álló keveréket válasszunk, mert a vörös chia magok még éretlenek. Zárt edényben, hűvös, sötét helyen tároljuk. Szerencsére nem avasodik meg, így nagyobb mennyiségeket is beszerezhetünk belőle.

A chia mag fogyasztásának legegyszerűbb módja, ha nyersen fogyasztjuk. A magokat hozzáadhatjuk a reggeli gabonapehelyhez, müzlihez, de önmagában is fogyaszthatjuk, gyümölcslébe, tejbe vagy épp joghurtba, kefirbe keverve. Mivel nincs karakteres íze (a szétrágott magoknak enyhén diós aromájuk van), így szinte bármihez hozzáadhatjuk. A magokkal megszórhatjuk a salátánkat, a szendvicseinkre is tehetünk belőle. A desszertek között a különféle pudingok és turmixok, smoothie-k kapcsán merülhet fel a felhasználása. Könnyedén készíthetünk belőle pudingot, hiszen jól megszívja magát, és kellemes, kocsonyás állagú lesz. A magokat őrölt formában a különféle tésztaalapú ételekhez is hozzáadhatjuk, mivel gluténmentes, így könnyedén kiváltható vele a liszt, sőt sokan a tojás kiváltására is folyadékkal kevert, megkocsonyásodott chia magot használnak. Gyümölcslével is remek, receptet is ajánlunk hozzá.

HBN








hirdetés